Kotimaa

Suomessa keskituloisten perheiden verotus kireimpiä OECD-maiden joukossa

OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden veroaste oli 37,1 prosenttia.
OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden veroaste oli 37,1 prosenttia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Keskituloisia perheitä verotettiin Suomessa kahdeksanneksi kireimmin OECD-maiden joukossa viime vuonna, ilmenee järjestön veroraportista. Verojen ja palkkojen sivukulujen osuus tuloista oli suurempi vain Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa, Ruotsissa ja Kreikassa.

OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden veroaste oli 37,1 prosenttia. Kärkimaassa Belgiassa verot ja sivukulut veivät 45 prosenttia palkasta.

OECD vertaa kahden lapsen perheitä, joissa kumpikin vanhempi käy töissä. Verovertailussa otetaan huomioon sosiaaliset tulonsiirrot, jotka ovat Suomessa lapsilisiä keskituloisilla perheillä.

Suomessa tuloverot laskivat viime vuonna 0,10 prosenttiyksikköä. Työntekijän sosiaaliturvamaksut kiristyivät 0,43 prosenttiyksikköä ja työantajien sosiaaliturvamaksut supistuivat 0,62 prosenttiyksikköä. Kokonaisuutena keskituloisen perheen verorasitus putosi 0,26 prosenttiyksikköä toissa vuodesta.

Kevyimmin perheitä verottivat OECD-maista Israel, Sveitsi ja Chile. Chilessä verot ja veroluonteiset maksut veivät vain 6,7 prosenttia palkasta.

OECD:n keskiarvo oli 30,8 prosenttia. Kaikissa järjestön jäsenmaissa perheiden verorasitus putosi viime vuonna yhteenlaskettuna 0,21 prosenttiyksikköä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yrittäjä: Muistathan maksaa mätkysi pois tänään!

Tullin tulkinta on nostamassa siidereiden ja lonkeroiden veroa noin 40 prosentilla: "Tuoteryhmä tuhotaan"

SAK:n miljardin euron verotsunamia ei tullutkaan – listaamattomien yritysten osinkoverotus ei kiristynyt, eikä yrittäjävähennys poistunut