Kotimaa

Lisääkö erikoinen paikka ehdokkaan äänisaalista? – Vaalimainosten sijoittelussa on rajana vain mielikuvitus ja muutama säädös

Tienvarsilla näkyvä vaalimainonta katsotaan tilapäiseksi ilmoitteluksi, johon ei tarvita erillistä lupaa. Pysyvämpien mainosten pystyttäminen on säädeltyä ja luvanvaraista.
Pekka Väisänen
Kuvan vaalimainos hämmensi ohikulkijan. "Maaseudun autioituminen ja talojen yhä lisääntyvä hylkääminen on surullinen asia. Tällainen mainonta voi tuntua pahalta", ajattelee valtatie 23:n varrella Kankaanpäässä kuvan napannut Pekka Väisänen.

Ulkomainonta on sekä perinteinen että kasvava ala. Kaupunkien keskustojen digitaaliset näytöt ovat nousseet tienvarsilta tuttujen mainoslaitteiden kanssa samoille apajille. Ala kasvaa erityisesti digitaalisella puolella, mutta myös perinteinen tienvarsimainonta pitää pintansa, kertoo VMV Median myyntipäällikkö Pasi Holopainen.

Oulusta etelään suuntaavan moottoritien varrella Kempeleessä mainoslaitteita on useita. Yksi niistä sijaitsee Tapio Tuohinon mailla.

"Laite on ollut joutomaalla pian kolmekymmentä vuotta. Mitään haittaa siitä ei ole ollut. Siitä kertyy pientä vuokratuloa", Tuohino kertoo.

Laitteen rakensi aikanaan Clear Channel. Vuosi takaperin se siirtyi oululaisen VMV Median hallintaan.

Suomen tienvarret alkavat olla aikalailla täyteen tikattuja. Uusia mainoslaitteita ei Holopaisen mukaan merkittävissä määrin rakenneta. Tienvarsimainokset eivät hänen mukaansa myöskään ole maanomistajalle kovin suuri tulonlähde.

Toisaalta. Onnekas saattaa olla se farmari, joka omistaa sopivan rakennuksen vilkkaasti liikennöidyn tien varrella. Ladon seinä mainospaikkana voi jollekin paikalliselle yritykselle olla hyvinkin arvokas.

Ainakin vaalimainontaan tienvarret sopivat hyvin. Tilapäiseksi ilmoitteluksi luokiteltuun vaalimainontaan ei tarvita lupaa. Mainokset saa asentaa kuukautta ennen vaalipäivää ja ne tulee kerätä pois viikko vaalien jälkeen.

Tilapäisen ilmoittelun säädökset eivät koske yritysten toimintaa. Yritysten mainoslaitteet tarvitsevat aina asianmukaiset luvat, muistuttaa Teija Sampela-Front Pirkanmaan Ely-keskuksesta.

Lue lisää

Trump antoi potkut kyberturvallisuudesta vastaavalle johtajalle, joka tyrmäsi vaalit hävinneen presidentin väitteet vilpistä

Kannattaako vaikuttajia kuunnella?

Vaalikoneilla suuri vaikutus: Neljännes nuorista äänestänyt ehdokasta vaalikonevastausten perusteella

Yhdysvaltain presidentinvaalit ratkaistaan näissä vaa´ankieliosavaltioissa