Kotimaa

Suomessa keskituloisten perheiden verotus kireimpiä OECD-maiden joukossa

Verovertailussa otetaan tuloverojen ja maksujen lisäksi huomioon sosiaaliset tulonsiirrot.
OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden veroaste oli 37,1 prosenttia. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Keskituloisia perheitä verotettiin Suomessa kahdeksanneksi kireimmin OECD-maiden joukossa viime vuonna, ilmenee järjestön veroraportista. Verojen ja palkkojen sivukulujen osuus tuloista oli suurempi vain Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, Itävallassa, Ruotsissa ja Kreikassa.

OECD:n mukaan Suomessa keskituloisten perheiden kaikki tuloverot sekä työntekijöiden- ja työnantajien sosiaaliturvamaksut sisältävä niin sanottu verokiila oli 37,1 prosenttia. Kärkimaassa Belgiassa verot ja sivukulut veivät 45 prosenttia palkasta.

OECD vertaa kahden lapsen perheitä, joissa kumpikin vanhempi käy töissä. Verovertailussa otetaan tuloverojen ja maksujen lisäksi huomioon sosiaaliset tulonsiirrot, jotka ovat Suomessa keskituloisilla perheillä lapsilisiä.

Työnantajien osuus sivukuluista ei näy bruttotuloissa eikä veroprosentissa. Keskituloisten tyyppiperheiden veroprosentti oli viime vuonna Suomessa 25–30 prosenttia. Perheettömillä veroprosentti oli 22–38 prosenttia.

Tulonsiirrot eivät lievennä keskituloisten yksin asuvien verorasitusta. Suomessa ero perheiden ja perheettömien välillä on kuitenkin kapea verrattuna useimpiin OECD-maihin.

Monissa maissa perheitä tuetaan suoraan alemmalla veroprosentilla lapsilisien ohella tai sijasta. Esimerkiksi OECD:n kovimpiin verottajiin kuuluvassa Saksassa tyypillisen sinkun veroprosentti oli 40, mutta perheen 27.

Suomessa tuloverot laskivat viime vuonna 0,10 prosenttiyksikköä. Työntekijän sosiaaliturvamaksut kiristyivät 0,43 prosenttiyksikköä ja työnantajien sosiaaliturvamaksut supistuivat 0,62 prosenttiyksikköä. Kokonaisuutena keskituloisen perheen verorasitus putosi 0,26 prosenttiyksikköä toissa vuodesta.

Kevyimmin perheitä verottivat OECD-maista Israel, Sveitsi ja Chile. Chilessä verot ja veroluonteiset maksut veivät vain 6,7 prosenttia palkasta.

OECD:n keskiarvo oli 30,8 prosenttia. Kaikissa järjestön jäsenmaissa perheiden verorasitus putosi viime vuonna yhteenlaskettuna 0,21 prosenttiyksikköä.

Lue lisää