Kotimaa

Levin mökkipalossa kuolleet olivat poliisin mukaan kaikki samasta perhepiiristä – "Yläkerrassa nukkumassa olleiden pelastamiseksi ei ollut tehtävissä mitään"

Monta uhria vaativia tulipaloja sattuu Suomessa verrattain harvoin.
Hirsimökki tuhoutui palossa täysin. LEHTIKUVA / HANDOUT

Kittilän Levillä hirsimökin palossa kuolleet kolme ihmistä olivat kaikki samasta perhepiiristä, tutkinnanjohtajana toimiva rikoskomisario Kirsi Huhtamäki Lapin poliisilaitokselta vahvistaa STT:lle. Poliisin mukaan palaneen hirsimökin oli vuokrannut lomamatkalle saapunut eteläsuomalainen perhe.

Torstaina aamuyöstä alkaneessa palossa kuoli kolme ihmistä. Poliisi ei kerro kuolleiden ikää tai sukupuolta.

Palanut hirsirakennus oli kaksikerroksinen. Poliisin mukaan rakennuksesta pelastautunut henkilö oli alakerroksessa ja mökkiin jääneet yläkerroksessa.

"Alakerrassa nukkumassa ollut henkilö oli herännyt palovaroittimen ääneen ja hän oli pelastautunut ulos palavasta rakennuksesta. Yläkerrassa nukkumassa olleiden kolmen henkilön pelastamiseksi ei ollut tehtävissä mitään", poliisi kertoo tiedotteessa.

Hirsimökki tuhoutui palossa täysin. Palopaikka sijaitsee Isorakan mökkialueella Hankatiellä Levitunturin kupeessa.

Asiaa tutkitaan palonsyyn- ja kuolemansyyntutkintana, eikä mikään viittaa poliisin mukaan rikokseen. Myös Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tutkii tapahtunutta.

Poliisin mukaan raivaus- ja tutkintatyöt ovat tapahtumapaikalla edelleen käynnissä, minkä vuoksi liikkumista alueella rajoitetaan.

Moniuhritulipaloja sattuu Suomessa verrattain harvoin, luonnehti Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala STT:lle perjantaina.

"Paloturvallisuus on ollut Suomessa paranemaan päin. Silti moniuhritulipaloja tapahtuu liikaa. Yleisesti voi edelleen sanoa, että paloturvallisuus ei ole meillä riittävän hyvällä tasolla."

Viime vuonna palokuolemia tapahtui Suomessa 51.

"Se on selkeästi alempi määrä kuin takavuosina. Vuosia sitten tulipaloissa kuoli vuosittain 80–100 ihmistä", Lauriala vertaa.

Hänen mukaansa Suomi oli vielä muutama vuosi sitten palokuolemien määrässä kehnommassa tilanteessa kuin muut Pohjoismaat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"Aamulla soitettiin, että sikala palaa" – Nurmon palossa kuoli tuhat sikaa, nyt yksi isännistä kertoo miten tästä jatketaan

1 200 sikaa menehtyi sikalapalossa Seinäjoella – eläinlääkäri päättää savulle altistuneiden 1 200 eläimen kohtalosta

Valtatie 24:n liikenne ohjattu kiertotielle Asikkalassa – soutuvenetehtaan tulipalosta savua tielle