Kotimaa

Nyt on vaalijälkien siivouksen vuoro – aikaa tämä viikko

Onko vaalimainonta saavuttanut kohtuuttomat mittasuhteet?
Pekka Väisänen
Pekka Väisänen kuvasi maakuntamatkallaan vaalimainoksia. Punaiseen peräkärryyn kiinnitetty oli hänen mielestään tyylikkäin.

Vaalien jälkeisenä päivänä monen ehdokkaan ja tukiryhmäläisen takki on aikalailla tyhjä. Silti voimat pitäisi vielä koota jälkien siivoamiseen.

Säädösten mukaan vaalimainokset tienvarsilta pitää käydä keräämässä pois tämän viikon aikana.

"Kokonaisuutena mielestäni menneiden vaalien mainokset on hyvin siivottu pois. Siihen kannustaa mainoksissa näkyvä nimi ja kuva. Aika harva haluaa jäädä mieleen sellaisena ehdokkaana, joka ei siisti jälkiään", näkee MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

"Joillain risteysalueilla ehdokkaiden vaalijulisteet ovat kuin ammuttuna pusikkoon", naurahtaa viestinnän johtava asiantuntija Pekka Väisänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Hänen mielestään tukijoukkojen kannattaisi olla tarkempia mainoksen siisteyden ja asettelun suhteen, sillä hyvin maisemaan sijoitettu tyylikäs mainos erottuu edukseen.

"Koko peräkärryvuosikertojen kavalkadi näkyi teidenvarsipelloilla varsinkin Länsi-Suomessa, kun ajelin äskettäin Hangosta Pudasjärvelle. Ja sehän on kätevää, sillä peräkärryt tulee varmasti siivottua pois vaalien jälkeen."

Vaalijulisteita suunnitteleville hän vinkkaa, ettei kovalla vauhdilla ohi ajava ehdi eikä näe lukea pitkiä tekstejä eikä edes sloganeita tienvarsimainoksesta. Lyhyestä virsi kaunis.

"Paras matkallani näkemäni vaalijuliste löytyi Pohjanmaalta. Siinä luki Niemi 112."

Rakennusten suhteen mies kehottaa olemaan tarkkana. Huolella pitää miettiä, mitä paikka ehdokkaasta viestittää. Toiset paikat herättävät myönteisiä ja toiset kielteisiä mielleyhtymiä.

"En pidä siitä, että rapistuvien rakennusten hautarauhaa häiritään mainoksilla. Mielestäni maaseudun tyhjeneminen on hyvin surullinen asia."

"Jotkin asiat ovat pyhiä. Silmiini ovat pistäneet erityisesti Hattulan vanhan kirkon lähistöllä sijaitsevat mainokset. Toivoisin, että arvokkaat vanhat kulttuurimiljööt jätettäisiin rauhaan."

Verrattain uusi ilmiö on kaupunkien liepeille nousseiden digitaalisten näyttöjen käyttö vaalimainonnassa. Hyvä puoli niissä on se, ettei jälkien siivousta tarvita. Huonona puolena Väisänen pitää liikenneturvallisuuden vaarantumista.

"Mainokset vilkkuvat niissä nopeaan tahtiin. Se voi viedä huomion pois liikenteestä."

Eniten Väisästä vaalimainonnassa harmittaa resurssien hassaaminen. "Paheksun luonnonvarojen tuhlaamista. Ei ole hyvä, että kampanjaan käytetty raha ratkaisee vaaleissa menestymisen. Se ei ole oikein."

"Mielestäni Suomen vaalijärjestelmä ei ole paras mahdollinen. Jonkinlainen Ruotsin listavaalien ja meidän henkilövaalien yhdistelmä olisi parempi. Vaalikampanjointiin saataisiin sitä kautta jotain tolkkua."

Väisänen itse arvostaa eniten niitä ehdokkaita, jotka oikeasti kiertävät turuilla ja toreilla. He laittavat itsensä likoon oikealla tavalla. Ylenpalttista mainontaa lehdissä ja teiden varsilla hän pitää turhana.

Silmiänsä tienvarsien siisteyden suhteen mies pitää auki myös vaalien jälkeen. "Aion toimia tiukkana maisemapoliisina. Toivon, että jokainen siivoaa jälkensä mahdollisimman ripeästi. Muuten tulee palautetta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vaaliväsymystä ja äänestysvirkeyttä

Ylen mittaus: Kokoomus eurovaaleissa suosituin puolue, vihreät ja perussuomalaiset kisaavat kakkossijasta

Paavo Väyrynen tähtää vuoden 2024 presidentinvaaleihin