Kotimaa

Leikki on lasten työtä – vanhemmat ovat huolissaan älypuhelinten roolista lasten elämässä

Puhelin voi olla jopa kavereita tärkeämpi.
Meri Vilen
Puhelimella pelaamisen sijaan lapsi voisi vaikka lukea.

Suomalaislapset saavat älypuhelimen tyypillisesti seitsemänvuotiaana mennessään kouluun. Tieto ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin vanhempien näkemyksiä lastensa älypuhelinten käytöstä.

Joka seitsemäs vanhempi on sitä mieltä, että heidän lapsensa sai puhelimen aiemmin kuin olisi pitänyt. Lähes kolmannes vanhemmista on sitä mieltä, että sopivin ikä lapselle saada älypuhelin on yhdeksän vuotta tai enemmän.

Isät ja äidit ovat huolestuneita erityisesti siitä, että lapsilla on puhelimillaan pääsy haitallisiin sisältöihin ja että lapset viettävät liikaa aikaa puhelimensa kanssa.

Alle kouluikäisten lasten vanhempia huolestuttaa puhelimen liikakäyttö. Puhelimella vietetty aika on pois leikistä ja ulkoilusta.

Toinen keskeinen huolenaihe on se, että älypuhelinta käyttäviin lapsiin ei saa kontaktia, että he ovat omassa kuplassaan. 8-12-vuotiaiden lasten vanhempia huolettavat lasten sosiaalisen median käyttö ja omien tietojen antaminen eri palveluihin, nettikiusaaminen sekä internetin haitalliset sisällöt.

Vain joka kymmenes vanhempi tarkistaa päivittäin mitä lapset ovat älypuhelimellaan tehneet. Puolet vanhemmista ei tee sitä lainkaan tai vain silloin tällöin. Mitä vanhempia lapset ovat, sitä vähemmän vanhemmat tietävät, mitä lapset puhelimellaan tekevät.

Vanhempien mielestä lasten älypuhelimen ylivoimaisesti tärkeimmät ominaisuudet ovat, että he voivat olla yhteydessä lastensa kanssa soittamalla tai tekstiviestein ja se, että lapset voivat olla yhteydessä kavereihinsa. Samaan aikaan vanhemmat uskoivat, että heidän lastensa tärkeimmät syyt käyttää älypuhelinta ovat erilaiset pelit, videoiden katselu ja muu viihteellinen sisältö.

Puolet pienten lasten vanhemmista onkin sitä mieltä, että lapsi ei välttämättä tarvitse älypuhelinta mikäli hänellä on mahdollisuus soittaa tai tekstata muulla välineellä.

Vanhempien mielestä heidän lapsensa hyötyvät huomattavasti enemmän ulkona leikkimisestä kuin verkossa pelaamisesta sekä elävässä elämässä saaduista ystävyyssuhteista ja kokemuksista. Vanhemmat tuntuvat kuitenkin olevan epätietoisia siitä, miten lasten älypuhelimen käyttöä voisi valvoa tai tehokkaasti rajoittaa.

Lue lisää

Samsung ennakoi loppuvuoden liikevoittonsa nousseen 52,5 prosenttia – etätyö ja kotoilu hyödyttävät elektroniikkajättiä

Hyvinvointialueilla on valtavasti pahoinvointia

Yle uutiset: Paltamossa etsitään metsämummuja ja -ukkeja päivähoitolasten metsäretkille – samalla lapset ja ikäihmiset pääsisivät kohtaamaan

Kun kaikki muu oli kokeiltu, tuttu ruoka-aine tarjosi taianomaisen avun lapsiperheen yleiseen vaivaan