Kotimaa

Finlaysonin omistajat ostavat vaikeuksiin joutuneet Reino- ja Aino-tossut — valmistus siirtyy ulkomaille

Reino- ja Aino-tossuja tullaan myymään Finlaysonin lisäksi vain S-ryhmän myymälöissä.
Kari Salonen
Aino- ja Reino-tohvelit on tehty tähän asti Lieksassa, uudet omistajat aikovat siirtää tuotannon ulkomaille.

Kodintekstiilivalmistaja Finlayson ja sen omistajat ostavat Reino- ja Aino-tossut. Uudet omistajat haluavat turvata, että rakastettuja tossuja on saatavilla myös tuleville sukupolville. Neuvottelut tossujen valmistuksen jatkamisesta ovat käynnissä eri toimijoiden kanssa, kertoo Finlayson tiedotteessaan.

Liiketoimintakaupassa uusille omistajille siirtyy tossujen mukana lähes 90 vuotta suomalaisen arjen historiaa. Uudet omistajat etsivät tossuille uutta luotettavaa valmistajaa, joka täyttää tiukat kriteerit laadun, kustannusten ja vastuullisuuden osalta. Tämä tarkoittaa ostajien mukaan sitä, että tossujen valmistus ei voi jatkua Suomessa.

”Tossuja valmistaneen yrityksen konkurssi osoittaa, ettei tällaisen tuotteen valmistaminen Suomessa ole taloudellisesti kannattavaa. Kaikkea tekemistä on arvioitava uudelleen. Halusimme pelastaa tämän kansallisomaisuuden ja varmistaa, että loistava tuote on olemassa jatkossakin. Valmistus on vain pieni osa, noin 10 prosenttia, tuotteen arvonmuodostusta ja tossujen suunnittelu, myynti ja tuotekehitys säilyvät tulevaisuudessakin Suomessa”, kertoo Finlaysonin luova johtaja Jukka Kurttila.

Reinot ja Ainot tulevat myyntiin Finlaysonin noin viiteenkymmeneen myymälään ja pop-up-myymälään, kun tossujen valmistus jatkuu. Lisäksi neuvottelut S-ryhmän kanssa ovat loppusuoralla: Reinoja ja Ainoja tullaan myymään Finlaysonin myymälöiden lisäksi vain S-ryhmän myymälöistä kuten Prisma-ketjusta ja Prisman verkkokaupasta.

”On hienoa, että saamme turvata ikonisen brändin tulevaisuuden ja varmistaa, että näitä klassikkotuotteita on saatavilla koko Suomessa”, kertoo käyttötavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho S-ryhmän vähittäiskaupasta.

Reino- ja Aino-tossut suunniteltiin alun perin 1930-luvulla kylmien tupien lattioille: ne jalassa oli helppo kipaista myös kaivolla tai ulkorakennuksissa. Vuosien varrella tossuista on nähty erilaisia versiota ja sovelluksia. Nyt uudet omistajat haluavat palauttaa tossut rauhassa juurilleen.

"Finlaysonia, reinoja ja ainoja yhdistää pitkä historia ja kosketuspinta suomalaisten arkeen. Mietimme nyt rauhassa, miten kehitämme kansallisomaisuudeksi muodostunutta tuotetta. Lupaamme, että valmistus jatkuu kuitenkin viimeistään isänpäivään mennessä ”, Kurttila jatkaa.

Lue myös: Koituiko tohvelien kestävyys Reino-valmistajan kohtaloksi? – Lieksan Lehti: PK Kappi konkurssiin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lieksassa valmistetaan todennäköisesti kenkiä myös tulevaisuudessa – Suomi Kenkä Oy suunnittelee tossutuotannon aloittamista

S-ryhmä kasvatti tulostaan 154 miljoonaan euroon

Suurissa S-marketeissa on hyllymetreittäin pakastimia ja kylmiöitä yhden koneiston varassa – mitä tapahtuu, kun helle ylikuormittaa järjestelmän?