Kotimaa

Pohjanmaalla pääsiäiskokot jäänevät polttamatta – useaan maakuntaan annettu ruohikkopalovaroitus

Kokkojen poltto pääsiäisenä on vanha pohjalainen pääsiäisperinne, joka aikanaan kokosi kyläläiset yhteen tulien äärelle.
Kokkojen poltto pääsiäisenä on vanha pohjalainen pääsiäisperinne, joka aikanaan kokosi kyläläiset yhteen tulien äärelle. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Useaan maakuntaan annetut ruohikkopalovaroitukset voivat estää pääsiäiskokkojen polttamisen tänään. Pelastuslain mukaan nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää Ilmatieteen laitoksen antaman metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tai jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen.

Ilmatieteen laitos on antanut ruohikkopalovaroituksen Ahvenanmaalle, Varsinais-Suomeen, Satakuntaan, Uudellemaalle, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen, Kymenlaaksoon ja Pohjanmaalle. Ilmatieteen laitoksen mukaan varoituskarttaa päivitetään puolenpäivän aikaan, ja silloin sille saatetaan lisätä uusia alueita.

"Vähän ennakoisin, että uusia alueita on tulossa voimaan nimenomaan Etelä-Pohjanmaan suunnalla. Lännessä on jotain heikkoja sateita liikkunut yöllä, en tiedä miten se vaikuttaa. Mitään kauhean merkittäviä sademääriä ei ole tullut", kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Helsingin Seurasaaressa voitaneen polttaa pääsiäiskokkoja myös tänä vuonna, kertoo niiden rakentamisesta vastaava Helsingin Keskipohjalaiset.

"Näillä näkymin kokko voidaan polttaa, koska tuuli on heikkoa. Tilanne muuttuu, jos tuuli yltyy. Näillä näkymin ei pitäisi olla estettä", kertoo kokkomestari Esa Kukkola.

Kukkolan mukaan pienempi, niin sanottu narrikokko sytytetään kello 18.30, ja varsinainen pääsiäiskokko kello 19.00. Kokot sammutetaan iltakymmeneltä.

Pohjanmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Aatu Isotalo puolestaan kertoo, että pääsiäiskokot jäävät Pohjanmaalla polttamatta, ellei ruohikkopalovaroitukseen tule päivän aikana muutosta.

"Avotulta ei saa tehdä, kun ruohikkopalovaroitus on voimassa. Kokot jäävät polttamatta, jos varoitus on voimassa", Isotalo toteaa.

Kokkojen poltto pääsiäisenä on vanha pohjalainen pääsiäisperinne, joka aikanaan kokosi kyläläiset yhteen tulien äärelle. Vanha kansa uskoi pahojen voimien, trullien ja noitien, olevan liikkeellä nimenomaan lankalauantaina, ja niiden karkottamiseksi kokot sytytettiin.

Pääsiäistulilla haluttiin myös vaikuttaa suotuisasti tulevaan satokauteen.

Sää on tänään poutaista ja pääosin aurinkoista. Ilmatieteen laitoksen mukaan idässä ja pohjoisessa on aurinkoisinta, lännessä pilvisyys on ajoittain runsaampaa.

Maan länsiosassa lämpötilat vaihtelevat päivällä 11 ja 16 plusasteen välillä. Maan itä- ja pohjoisosassa päivän ylimmät lämpötilat kohoavat 9–14 plusasteeseen.

Ruohikkopalovaara on Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Pohjanmaalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Meteorologi vastaa: Metsäpalovaroitus kuuluu kasvukauteen

Risujen polttamisesta voi roihahtaa ruohikkopalo – puutarhajätettä ei pidä kipata luontoon

Ensihoitajat kohtaavat työssään väkivaltaa ja jopa aseita – "Erittäin suuri vaikutin on laitoshoidon purkaminen"