Kotimaa

Väylien kunnossapidon rahoitus laskee viidenneksen – vaikuttaa teiden kuntoon

Rakentaminen siirtyy laskusuhdanteeseen. Asuntoja rakennetaan 7 000 vähemmän kuin viime vuonna, Rakennusteollisuus kertoo.
Lehtikuva / Mesut Turan
Suomessa myös liike- ja toimistorakentaminen on putoamassa tasolle, jolla ei ole käyty sitten 90-luvun.

Rakentaminen siirtyy ensimmäisenä isona toimialana laskusuhdanteeseen, kertoo Rakennusteollisuus (RT) tiedotteessaan. Rakentaminen ehti kasvaa edellisten neljän vuoden ajan muuta taloutta nopeammin.

RT:n julkaiseman suhdannekatsauksen mukaan uusien asuntojen rakentaminen vähenee tämän vuoden aikana yli 7 000 asunnolla viime vuoden lukemiin verrattuna.

Viime vuonna Suomessa aloitettiin yli 46 000 asunnon rakennustyöt. Ensi vuonna laskua ennustetaan olevan vielä 3 000 asunnon verran.

"Pudotus tulee vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Lasku on ollut odotettavissa, sillä kerrostaloasuntoja on valmistunut viime vuosina ennätysmäärin", kertoo RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

Myös liike- ja toimistorakentaminen on putoamassa tasolle, jolla ei ole käyty sitten 90-luvun.

Uudisrakentamisen vähentyminen näkyy myös infrarakentamisessa. Väylien kunnossapidon rahoitus laskee noin viidenneksen aiemmasta, mikä vaikuttaa teiden ja ratojen kuntoon.

Vihmon mukaan valmiiden, myynnissä olevien uusien asuntojen määrät ovat alan laskusta huolimatta kohtuullisella tasolla. Asuntomarkkinoiden peruskuva on myös hänen mukaansa positiivinen. Myös teollisuuden rakentamisen uskotaan piristyvän jossain määrin.

Julkisen palvelurakentamisen puolelta on myös hyviä uutisia. Rakentaminen on noussut ennätyslukemiin väestön ja rakennusten ikääntymisen sekä kaupungistumisen myötä. Uusia sairaaloita ja muita hoitoalan rakennuksia rakennetaan vielä runsaasti. RT uskoo, että kasvu alkaa vähitellen laantua.

Työllisyys pysyttelee rakennusalalla tänä vuonna noin 198 000 henkilössä. Viimeisten neljän vuoden aikana alalle on tullut työpaikkoja lisää noin 30 000. Ensi vuonna työllisten määrä vähenee alalla 5 000 henkilöllä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Asuntorakentaminen hidastuu selvästi ja keskittyy yhä voimakkaammin kasvukeskuksiin

Metsä Groupin uusi viilupuu­linja Punkaharjulla ylitti odotukset: "Tehdas on pyörinyt vielä kovempaa, mitä kapasiteetti antoi odottaa"

Suomen kansallisvarallisuudesta on lähes puolet rakennuksissa: Taloihin sitoutunut 500 miljardia euroa