MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kotimaa

Samaan kyytiin sopivat koululaiset, kauppareissulaiset ja paketit – kampanja tarjoaa kunnille keinoja parantaa kuljetuksia

KaikkiKyytiin-kampanjan takana ovat MTK, KyytiGroup ja Coreorient.
Pentti Vänskä
Suunnittelemalla julkisia kuljetuksia paremmin säästyy rahaa ja palvelutaso paranee.

MTK, KyytiGroup ja Coreorient haastavat kunnat uudistamaan julkiset kuljetuksensa. KaikkiKyytiin-kampanjassa kerrotaan kunnille uusista ratkaisuista kuljetusten suunnitteluun, hankintoihin ja digitalisaation hyödyntämiseen.

Kuljetusten kriittisellä tarkastelulla ja uusien mallien omaksumisella voi saavuttaa sekä säästöä että parempaa palvelua.

"Liikennepalvelulain muututtua kaikki tarvittavat työkalut ovat olemassa. On aika viedä ne käytäntöön", sanoo KyytiGropin toimitusjohtaja Pekka Möttö.

Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan julkisten kyytien kustannukset kasvavat vuosittain noin kymmeneksen. Kustannusten nousu johtaa lopulta palvelutason laskuun ja omavastuiden nousuun, jos asioita ei suunnitella uusiksi.

Käytännössä kyse on muun muassa kuljetusten yhdistelemisestä. Maaseudulla kulkee monenlaisia julkisia Kela- ja koulukyytejä, joihin olisi yhdistettävissä muuta henkilö- ja tavaraliikennettä.

Sosiaaliset kimppakyydit voivat mahdollistaa myös asumisen maaseudulla ilman autoa. Yhteistyöstä hyötyy myös ilmasto.

Samalla muun muassa nykyisten taksiyrittäjien kannattavuus paranee ja uusille kuljetusyrittäjille avautuu liiketoimintamahdollisuuksia.

Lue lisää

MTK:n vetämä kyytipalveluhanke voitti Kuntaliiton kilpailun – voi ratkaista kaikkien Suomen maaseutukuntien liikkumishaasteita

Uusi kyytipalvelu voi pelastaa maanantain pääkaupunkiseudun joukkoliikennekaaokselta: "Toivottavasti lähtee leviämään myös maaseudun kuljetuksissa"

Tavaroiden kimppakyytisovellus tekee kenestä tahansa kuriirin

Taksiala vastaa maaseudun harvaan liikennöintiin