Lunta satanut enimmillään yli 10 senttiä – sateet jatkuvat Itä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Lunta satanut enimmillään yli 10 senttiä – sateet jatkuvat Itä-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla

Sää jatkuu viikonloppuna koleana. Lauantaina lämpötila on monin paikoin viiden asteen paikkeilla
Myös Kuopion Maaningalla saatiin lunta. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Vuodenaikaan nähden harvinaiset lumisateet voivat tuoda vielä 15 senttiä lisää lunta Itä-Suomeen ja Pohjois-Pohjanmaalle loppuviikon aikana, kertoo Ilmatieteen laitos.

Eniten lunta torstain ja perjantain välisenä yönä satoi Kainuussa, paikoin yli 10 senttiä. Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa lunta on perjantaiaamuna mitattu viisi senttiä.

"Muuallakin lunta on leijaillut, mutta määrät ovat niin vähäisiä, ettei siitä tule kertymää, meteorologi Eerik Saarikalle kertoo.

Aamulla lunta satoi Etelä-Suomea myöden. Lumisade jatkuu perjantaina Keski-Suomesta Etelä-Lappiin ulottuvalla alueella. Lunta saadaan alueesta riippuen parista sentistä viiteentoista senttimetriin. Eniten lunta sataa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Perjantai kuluu koleissa ja pilvisissä merkeissä sadealueiden ulkopuolellakin. Etelässä lämpötila on muutaman asteen plussalla, Keski-Suomessa ja Lapissa elohopea liikkuu nollan molemmin puolin.

Ilmastotilastojen valossa lumisade etelässä ja lännessä vapun jälkeen on harvinainen, paikoin suorastaan poikkeuksellinen ilmiö, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Petteri Pyykkö.

"Etelässä ja lännessä saadaan lumisadetta tähän aikaan vuodesta harvemmin kuin kerran 10 vuodessa. Sen sijaan idässä ja pohjoisessa tämä on tyypillisempi, joskaan ei jokavuotinen ilmiö."

Helsingin Kaisaniemessä perjantain ennustettu ylin lämpötila on neljä astetta. Tämä toistuu Pyykön mukaan toukokuun alussa harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.

Etelä-Pohjanmaalla sijaitseva huvipuisto PowerPark on suljettu kylmän sään ja lumisateen vuoksi turvallisuussyistä. Puisto avattiin jo edellisenä viikonloppuna. Yrityksen johtaja Mikko Kiviluoma kertoo STT:lle, että yhtiö on perunut tälle viikonlopulle tehdyt ryhmävaraukset.

Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa, Savon maakunnissa ja Pohjois-Karjalassa on voimassa varoitus erittäin huonosta ajokelistä lumi- ja räntäsateen sekä liukkauden vuoksi. Huonosta ajokelistä varoitetaan myös Keski-Suomessa, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa.

Itä-Suomessa on aamulla ja aamupäivällä tapahtunut toistakymmentä pientä liikenneonnettomuutta liukkaan ajokelin vuoksi, kertoo Itä-Suomen poliisin komisario Sami Joutjärvi. Pääosin kyse on henkilöautojen ulosajoista ja risteyskolareista, eikä niissä ole tapahtunut henkilövahinkoja.

Joutjärvi arvioi, että autoilijat ovat vaihtaneet talvirenkaita takaisin ajoneuvoihinsa.

Sisä-Suomen poliisi kertoi Twitterissä, että Keski-Suomen alueen poliisiautoihin vaihdetaan taas nastarenkaita. Poliisi kehottaa alueella lähipäivinä ajavia toimimaan samoin.

Lumisade heikkenee vähitellen lauantain aikana. Kainuussa ja Lapissa lunta satelee vielä ajoittain lauantaina.

Lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä Suomeen saapuu maan etelä- ja kaakkoisosien kautta uusi, heikko matalapaineen keskus. Se tuo mukanaan sateita, jotka saadaan etelässä vetenä. Hämeestä pohjoiseen sateissa on mukana räntää ja pohjoisessa lunta.

Sää jatkuu viikonloppuna koleana. Lauantaina lämpötila on monin paikoin viiden asteen paikkeilla, Saarikalle kertoo. Sunnuntaina Etelä-Suomessa lämpöä on 7–9 astetta ja muualla Suomessa noin viisi astetta lukuun ottamatta Pohjois-Lappia, jossa lämpötila jää alemmas.

Lue lisää

Animaatio: Näin illalla alkava Aila-myrsky rymistelee läpi Suomen

Iskeekö Suomeen keskiviikkona Hilla vai torstaina Aila Aapelin voimalla? Syysmyräkän nimi ratkeaa rajuilman ajankohdasta

Lämmin sää jatkuu viikonloppuna, mutta sadekuuroja riittää koko maahan

Tasaisen sateista suuressa osassa maata, idässä ukkostaa