Yhdysvallat varoittaa Kiinan ja Venäjän toimista arktisella alueella – "Se, joka rikkoo sääntöjä, heitetään ulos", Pompeo sanoi Rovaniemellä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Yhdysvallat varoittaa Kiinan ja Venäjän toimista arktisella alueella – "Se, joka rikkoo sääntöjä, heitetään ulos", Pompeo sanoi Rovaniemellä

Kiina ja Venäjä yhdistävät kauppareittejään, jotta Kiina saisi suoran yhteyden arktiselle alueelle.
Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo puhui Rovaniemellä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kutsuu Kiinaa ja Venäjää uhkaksi arktiselle yhteistyölle.

"Se, että arktinen alue on erämaata, ei tarkoita sitä, että siitä pitäisi tulla laitonta aluetta", Pompeo sanoi puheessaan Rovaniemellä ennen huomenna alkavaa Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta.

Kiinalla on tarkkailijan asema Arktisessa neuvostossa. Pompeon mukaan Kiina väittää olevansa puoliarktinen maa, termi, jolla Kiina puolustaa toimintaansa arktisella alueella.

"On vain arktisia maita ja ei-arktisia maita. Mitään puoliarktinen maa -kategoriaa ei ole olemassa", Pompeo sanoi.

Pompeo varoittaa toimista, joilla Kiina yrittää vahvistaa strategista asemaansa arktisella alueella. Kiina ja Venäjä yhdistävät kauppareittejään, jotta Kiina saisi suoran yhteyden arktiselle alueelle. Pompeo sanoo Kiinan itse rahoittavan strategisia hankkeita arktisella alueella.

"Yhdysvaltain mielipide on, että kaikilla mailla on oikeus osallistua rauhanomaisesti toimintaan tällä alueella. Uskomme markkinatalouteen, mutta sellaiseen, jossa kaikilla on samat säännöt. Jos joku rikkoo sääntöjä, se heitetään ulos", Pompeo sanoo.

Pompeo varoitti myös Venäjää ja sanoi muun muassa, että maa on huolissaan Venäjän aluevaatimuksista Pohjoisella jäämerellä sekä maan kasvavasta sotilaallisesta läsnäolosta alueella.

Yhdysvaltain ulkoministerin mukaan arktisesta alueesta on tullut näyttämö globaalille voimankäytölle ja kilpailulle.

Pompeon turvallisuuspolitiikkaan keskittynyt puhe ei yllättänyt ulkoministeri Timo Soinia (sin.). Hän arvioi Pompeon halunneen paaluttaa Yhdysvaltain kannan alleviivaamalla Kiinan ja Venäjän muodostamaa uhkaa arktisella alueella. Arktisen neuvoston puitteissa tehtävä yhteistyö on sitten toinen, laajempi kysymys, Soini jatkoi.

Hänen mukaansa Pompeon ennen huomista ministerikokousta pitämä puhe osoittaa, ettei arktinen alue ole enää irrallaan muusta maailmasta ja jännitteistä Yhdysvaltain, Kiinan sekä Venäjän välillä.

Lue lisää

Suomi Arktisen alueen kehittämisen keskiöön

Rovaniemen arktisen neuvoston kokouksessa yllätyskäänne: Ei loppujulistusta –  Soini: Olisi voinut mennä huonomminkin

Tutkija ei usko Arktisen neuvoston julkilausumaan ilman ilmastonmuutosta — Washington Postin mukaan USA on yrittänyt poistaa viittaukset ilmastonmuutokseen Rovaniemen kokouksen julkilausumasta

Uskooko Suomi itse arktiseen alueeseen?