Rovaniemen arktisen neuvoston kokouksessa yllätyskäänne: Ei loppujulistusta –  Soini: Olisi voinut mennä huonomminkin - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Rovaniemen arktisen neuvoston kokouksessa yllätyskäänne: Ei loppujulistusta –  Soini: Olisi voinut mennä huonomminkin

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Arktisen neuvoston kokouksessa ei saatu aikaan loppujulistusta.
Rovaniemellä kokouksen avannut ulkoministeri Timo Soini (sin.) ilmoitti työjärjestysmuutoksesta, jossa loppujulistuksen allekirjoitus korvataan ministerien yhteislausunnolla. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa Rovaniemellä saavutettiin olosuhteisiin nähden paras mahdollinen lopputulos. Hänen mukaansa loppujulistuksen sijaan hyväksytty ministerien lyhyt lausunto oli sekin vaatinut paljon työtä ja olisi myös voinut jäädä syntymättä.

Soini ei halunnut lehdistötilaisuudessa nimetä mitään maata yhteisen julistuksen kaatajaksi. Hän kuitenkin totesi, ettei Yhdysvaltain ilmastopolitiikan erilaisuus muiden arktisten valtioiden linjasta ole mikään salaisuus.

Soinin mukaan hän halusi julkaista nimissään erillisen puheenjohtajamaan lausunnon, jotta Suomelle tärkeät asiat arktisessa yhteistyössä pääsisivät laajemmin esille.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Arktisen neuvoston kokouksessa ei saatu aikaan loppujulistusta. Puheenjohtajamaana olevan Suomen lausunto paljastaa ilmaston olleen suuri erimielisyyden aihe.

Soinin nimissä julkistetussa lausunnossa todetaan, että "enemmistö" jäsenmaista pitää ilmastonmuutosta suurimpana haasteena arktiselle alueelle ja tunnustaa pikaisten toimien tarpeen muutoksen seurausten lieventämiseksi.

Samaisen enemmistön kerrotaan myös olevan huolissaan Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raportin tuloksista.

"Enemmistö meistä korosti tarvetta vähentää kasvihuonekaasujen ja mustan hiilen päästöjä ja tehostaa työtä ilmastonmuutokseen sopeutumisessa", Suomen lausumassa todetaan.

Tekstissä ei todeta, mikä tai mitkä maat olivat vastustavassa vähemmistössä. Käytännössä yhteisiä ilmastopolitiikan toimia on näkyvimmin vastustanut Yhdysvallat.

Rovaniemen kokouksessa useat alkuperäiskansojen edustajat kertoivat kokevansa ilmastonmuutoksen seuraukset omassa elämässään ja pahoittelivat asian kieltämistä sekä yhteisen julkistuksen jäämistä hyväksymättä.

Elisessä puheessaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo arvosteli sekä Venäjän valtapyrkimyksiä arktisilla alueilla että Kiinan Uusi silkkitie -hanketta.

Pompeon mukaan Arktisen neuvoston tarkkailijajäsenen Kiinan puhe itsestään eräänlaisena puolittain arktisena valtiona on paljastavaa.

"Tällainen puhe ei oikeuta mihinkään. On vain arktisia ja ei-arktisia maita, ei mitään kolmatta luokkaa", Pompeo sanoi.

Hän muistutti varoittavista esimerkeistä muualta maailmasta, missä Kiinan raha, yritykset ja työvoima ovat ajaneet Sri Lankan tai Etiopian kaltaisia valtioita vaikeuksiin.

Venäjää Pompeo arvosteli eilen siitä, että maa pyrkii kansainvälisen oikeuden vastaisesti rajoittamaan muiden maiden alusten vapaata liikennöintiä pohjoisilla vesillä.

Myös Venäjän lisääntynyt sotilaallinen panostus pohjoiseen on huomattu, ja Pompeon mukaan myös Yhdysvallat aikoo lisätä omaa läsnäoloaan ja yhteistyötään arktisten kumppaneidensa kanssa.

Pompeo tapasi pian puheensa jälkeen Rovaniemellä myös Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin. Tänään aamulla Soini ja Pompeo tapasivat lyhyesti ennen kokouksen alkua.

Arktiseen neuvostoon kuuluvat varsinaisina jäseninä Pohjoismaat, Venäjä, Yhdysvallat ja Kanada. Kiina on yksi neuvoston tarkkailijajäsenistä.

Arktisen neuvoston ulkoministerikokouksessa allekirjoitettu yhteinen ministerilausunto jäi vain vajaan sivun pituiseksi. Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Harri Mikkolan huomiota lyhyessä tekstissä kiinnitti se, että neuvoston tarkkailijajäseniä ei mainita siinä yhteistyökumppaneina lainkaan.

Yksi näistä tarkkailijoista on Kiina, jonka tavoitteita arktisella alueella Yhdysvaltain ulkoministeri Pompeo arvosteli kovin sanoin.

Mikkolan mukaan Suomen nimissä julkistettu pidempi puheenjohtajamaan lausunto antaa paljon viitteitä siitä, mitä Rovaniemellä allekirjoittamatta jääneessä yhteisessä julistuksessa olisi lukenut.

Lue lisää

WWF arvostelee hallituksen lisätalousarviota luonnon sivuuttamisesta – Pitää suojeluun suunnattuja rahoja riittämättöminä

Professorikopla tunnusti syntinsä

Lauhtuvat talvet vaativat metsänomistajalta yhä enemmän tarkkuutta korjuuvaurioiden ehkäisemiseksi

Elinvoimaiset metsät ovat tulevaisuuden avainnippu