Kotimaa

"Kaapelin asennuksessa oli tehty virheitä": Kolmen lapsen kuolemaan johtanut Levin mökkipalo syttyi sähkötoimisesta lattialämmityksestä

Onnettomuustutkinnan osana tarkastellaan vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä.
Surmansa saaneet olivat majoittuneet kaksikerroksisen vuokramökin yläkertaan. LEHTIKUVA / HANDOUT / OTKES

Kittilässä Levillä kolmen lapsen kuolemaan huhtikuussa johtanut tulipalo syttyi lattialämmityksestä, kertoo Onnettomuustutkintakeskus (Otkes). Sen mukaan palon syttymisalueeksi rajautui noin neliömetrin kokoinen alue olohuoneessa.

"Palo syttyi lautalattian alla olleesta sähkötoimisesta lattialämmityksestä. Lämmityskaapelin asennuksessa oli tehty virheitä. Kaapeli oli taivutettu liian tiukalle mutkalle ja kiinnitetty kaapelin eristeitä vaurioittavalla tavalla. Näiden vaurioiden johdosta kaapeli vikaantui ja sytytti sen läheisyydessä olleen puun", kertoo tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotteessa.

Palossa kuoli kolme kouluikäistä nuorta huhtikuun puolivälissä. Liki täysi-ikäinen nuori selvisi hengissä palosta. Kaikki neljä olivat sisaruksia.

Surmansa saaneet nuoret olivat majoittuneet kaksikerroksisen mökin yläkertaan. Ainoana hengissä selvinnyt oli alakerrassa. Otkesin mukaan olohuone oli korkeaa avointa tilaa, joten savu nousi suoraan yläkertaan.

Mukana lomamatkalla oli myös aikuinen, joka ei ollut mökissä palon syttyessä.

Otkes antoi perjantaiaamuna onnettomuudesta eräänlaisen väliaikatiedotteen. Varsinainen tutkintaselostus valmistuu loppusyksystä.

Otkesin mukaan alakerrassa nukkunut nuori heräsi palovaroittimen ääneen. Hän soitti hätäkeskukseen nopeasti ja pääsi ulos. Viranomaisten mukaan yläkerrassa nukkuneita ei kuitenkaan ollut enää mahdollista pelastaa.

Otkesin mukaan lasten omista pelastautumisyrityksistä ei ole viitteitä. Jo Raahen rivitalopalon 2015 tutkinnassa selvisi, että lapset heräävät palovaroittimeen huomattavasti epävarmemmin kuin aikuiset. Lisäksi onnettomuustutkijat pitävät mahdollisena, että jo palon alkuvaiheessa syntyvät kaasut ovat voineet tainnuttaa lapset.

Mökissä majoittuneet olivat vuokranneet mökin viikon ajaksi vapaa-ajan matkaa varten. Tutkinnan osana tarkastellaankin myös vuokramökkitoiminnan turvallisuusvaatimuksia ja -käytäntöjä.

"Suomessa on paljon vuokramökkejä, joissa vuodepaikkojen määrää on maksimoitu erilaisilla yläkerran tiloilla ja parvilla. Valitettavasti tulipalotilanteissa niistä tulee helposti surmanloukkuja. Ikkunoista voi olla käytännössä mahdotonta tai vaikeaa poistua. Vuokramökkien palo- ja pelastautumisturvallisuutta tulee parantaa", sanoo Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi.

Poliisi on käynnistämässä selvityksen Levin mökkipalosta, kerrotaan Lapin poliisista STT:lle. Poliisi siis tutkii, onko mökkipalossa syytä epäillä rikosta.

Esiselvityksessä huomio kohdistuu muun muassa mökin sähköasennuksiin. Poliisin mukaan mitään tahallisuuteen viittaavaa ei ole käynyt ilmi.

Aiemmin poliisi sanoi, ettei mikään viittaa siihen, että palo olisi saanut alkunsa huolimattomuudesta. Nyt poliisi ei enää pysty ottamaan kantaa mahdolliseen huolimattomuuteen.

"Emme vielä voi vahvistaa kumpaankaan suuntaan. Tätä juuri tutkitaan", sanoo viestintäpäällikkö Pekka Alamommo Lapin poliisista.

Poliisi tutkii yhä palon syytä, ja muun muassa teknisiä tutkimuksia on vielä kesken.

Tutkinnanjohtaja Valonen kertoo STT:lle, että tutkinnassa oli kohtuullisen selkeää päätellä alue, mistä palo oli saanut alkunsa. Noin neliömetrin kokoisella alueella oli hänen mukaansa ollut lattialämmitys eikä muuta, mikä voisi selittää syttymistä.

"Sitten kun vielä siitä samasta kohdasta ja muistakin kohdista löytyi vikoja lattialämmityskaapelin asennukseen liittyen, niin pystyi laskemaan yksi plus yksi, että siitä sen on täytynyt syttyä. Vaihtoehtoja ei oikeastaan ole", Valonen sanoo.

Hän kertoo, että Otkes oli jo viime viikolla hyvin varma palon syttymissyystä. Tietoa ei kuitenkaan voinut julkistaa vielä silloin, koska tutkintatoimet, muun muassa kuulemiset, olivat vielä kesken.

Otkesin mukaan mökin sähköjärjestelmässä oli vuosien varrella ollut häiriöitä. Valonen sanoo, että häiriöiden selvittely antaisi mahdollisuuden löytää ja korjata vaaraa aiheuttavia vikoja.

"Tässä tapauksessa siinä ei nyt onnistuttu. Se ei toteutunut niin, että tätä vikaa olisi ajoissa löydetty ja sitten saatu kuntoon."

Levin tapauksessa vaikeutena oli, että kaapelit olivat lattian sisässä. Valosen mukaan tutkinnassa selvitetään, millaisia mahdollisuuksia on löytää tällaista vikaa ja päätellä, että se on oikeasti vaaraa aiheuttava vika.

Palossa tuhoutunut vuokramökki ei kuulunut mihinkään ketjuun vaan yksittäiselle omistajalle. Onnettomuuspaikan vieressä ei ole samanlaisia mökkejä.

Lattialämmitys on Valosen mukaan tavanomainen ratkaisu mökeissä. Hänen mukaansa nyt täytyy puntaroida, voiko huonosti tai väärin asennettuja sähköllä toimivia lattialämmityksiä olla merkittävässä määrin ja voivatko ne aiheuttaa muuallakin vaaraa.

"Mutta ei se varsinaisesti siltä näytä, koska ei näitä jatkuvasti tule eteen."

Valonen sanoo, että vuokramökissä yöpyvä voi kysellä vuokranantajalta ja itsekin havainnoida, miten mökin turvallisuuteen on panostettu.

"Sellaisia umpiperiä ei pitäisi olla, mistä ei pääse poistumaan. Ja palovaroitin on ihan olennainen, jotta herättäisiin, jos tulipalo yöllä syttyy."

Levin tulipalon kuolonuhrit olivat yöpyneet mökin yläkerrassa, missä oli avattava ikkuna. Valosen mukaan pitää kuitenkin ottaa huomioon, että uhrit olivat lapsia.

"Näyttäisi siltä, että he eivät ole tähän paloon ajoissa heränneet, jos ollenkaan. Poistumisyritystä ei ollut havaittavissa."

Valonen kertoo, että vuokramökkien vakavia tulipaloja on verrattain vähän. Samalla hän kuitenkin sanoo, että näin vakavaa onnettomuutta ei saisi tapahtua.

"Jos perhe tai kuka tahansa vuokraa itselleen mökin, niin turvallisuuden pitää kuulua siihen hintaan."

Hän toteaa, että vuokramökki ei välttämättä ole kävijälle kovin tuttu.

"Me selvitämme, mitä voisivat olla erot turvallisuuskäytännöissä, kun on kyse ihmisen omasta mökistä ja vuokramökistä. Vuokramökissä vaatimukset voisivat ihan perustellusti olla tiukemmat. Nyt näyttäisi, että niissä vaatimuksissa ei kovin paljon ole eroa."

Otkes antaa myöhemmin tarkempia turvallisuussuosituksia Levin mökkipalon pohjalta. Suositukset kohdistuvat ainakin sähköasennusten turvallisuuteen, poistumisteihin ja palovaroittimiin.

Valosen mukaan yksityiskohtia koskevat asiat ovat tärkeimpiä oppeja perjantaina kerrottuihin tietoihin liittyen.

"Tällaisissa asennustöissä pitää varmistua siitä, että kaapeleita ei taivuteta liian tiukalle, ei kiinnitetä liian tiukasti niin, että eristeet painuvat lyttyyn", hän sanoo.

"Jos mökin omistajalla on epäilyksiä, että lattialämmitys oireilee tai ei olla varmoja, onko se tehty kunnolla, niin nyt on näyttöä, että se voi syttyä ja voi aiheuttaa hyvin vakavat seuraukset."

Myös Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi toteaa Twitterissä, että puutteet sähköasennuksissa voivat johtaa vakaviin seurauksiin.

"Oikea asennustapa on äärimmäisen tärkeä. Asennuksessa aiheutetut kaapelin eristevauriot voivat oirehtia pitkälläkin viiveellä, jopa vasta vuosien päästä", Nurmi kirjoittaa.

Lue lisää