Kotimaa

Tulli pysäytti Helsinki-Vantaalla ydinaseiden valmistukseen soveltuvan mittalaitteen, joka oli matkalla Irakiin

Tuotteella ei ollut vientilupaa.
Tullin pysäyttämä tavaralähetys tuotiin Suomeen Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa tavaran myyneelle yhtiölle tavaralähetyksen määrämaaksi oli ilmoitettu Suomi. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Suomesta yritettiin viedä Irakiin massaspektrometri joulukuussa 2017, mutta Tulli pysäytti lähetyksen Helsinki-Vantaalle, Tulli tiedottaa. Massaspektrometri on vaaka, jolla voidaan punnita atomeja ja molekyylejä. Kyseessä on niin sanottu kaksikäyttötuote, jota voidaan käyttää siviili- ja sotilastarkoituksissa. Tullin pysäyttämä tavaralähetys tuotiin Suomeen Yhdysvalloista. Yhdysvalloissa tavaran myyneelle yhtiölle tavaralähetyksen määrämaaksi oli ilmoitettu Suomi.

Tulli epäili lähetyksen sisältävän vientirajoitusten alaisia tavaroita, ja pyysi niistä ulkoministeriöltä lausuntoa. Ulkoministeriön lausunnon mukaan lähetys sisälsi muun muassa kaksikäyttötuotteeksi luokiteltavan massaspektrometrin.

Kaksikäyttötuotteiden vienti Yhdysvalloista Suomeen ei vaadi viranomaislupaa, mutta niiden vienti EU:sta EU-alueen ulkopuolelle vaatii luvan, jonka voivat myöntää tässä tapauksessa joko Yhdysvaltain tai Suomen viranomaiset. Tullille ei kuitenkaan esitetty vientilupaa Yhdysvalloista, eikä lupaa haettu Suomesta.

Tulli on tutkinut vientiyritystä säännöstelyrikoksena, josta epäillään suomalaisen osakeyhtiön toimitusjohtajaa.

Massaspektrometri on laite, jota voidaan käyttää erilaisiin tutkimustarkoituksiin. Säteilyturvakeskuksen (STUK) ylitarkastaja Mikael Moring kertoo, että massaspektrometrillä voidaan selvittää, mistä jokin asia koostuu.

”Sopivan tyyppisellä laitteella voidaan saada selville aineen atomikoostumus. Niitä voidaan käyttää myös plutoniumin ja uraanin isotooppimääritykseen.”

Koska eri isotoopeilla on eri massa, laitteella voidaan erottaa ne toisistaan.

”Ainakin joillakin massaspektrometreillä voidaan erottaa ydinaseen valmistuksessa käytettävä uraani-235 luonnossa enemmän esiintyvästä uraani-238:sta.”

Laitteen rooli ydinaseen valmistuksessa on siis tutkimuksellinen.

”Jos haluat tehdä uraanista ydinpommin, sinulla pitää olla noin 90 prosenttia uraanin 235-isotooppia. Luonnon uraanissa sitä on noin 0,6 prosenttia, eli sitä pitää rikastaa. Jollain tavalla pitää myöskin mitata mihin tulokseen on päästy.”

Tullilla ei ole tietoa siitä, mikä laitteen käyttötarkoitus olisi Irakissa ollut.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Puintiaikaan Irakissa palaa, mutta syynä eivät ole vain helteet

Raivaussaha on turvapaikanhakijoiden työkalu suomalaisuuteen

Demokratialla on oikeus itsepuolustukseen