Kotimaa

Lobbarirekisteristä yhteisymmärrys – Rinne: Eiköhän tuo aika nopeasti saada voimaan

Valtioneuvoston kanslia teki viime vuonna selvityksen muiden maiden käytännöist
Antti Rinne hallitusneuvotteluja koskevassa tiedotustilaisuudessa Säätytalolla. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan hallitusneuvotteluissa olevilla puolueilla on yhteinen käsitys siitä, että lobbarirekisteri viedään lainsäädäntöön asti. Asia oli maanantaina esillä hallitusneuvotteluissa.

Rekisteriin tulisivat lobbausta tekevät toimijat. Lobbarirekisterin on ajateltu parantavan päätöksenteon läpinäkyvyyttä.

Rinteen mukaan lobbarirekisteriä koskeva kirjaus hallitusohjelmaan on jo miltei valmis.

"Se on kirjaus siitä, että tällainen lobbarirekisteri, jossa nämä viralliset lobbarit pistetään ylös, tulee olemaan", Rinne sanoi.

Lobbarirekisteri on ollut julkisuudessa esillä jo pitkään. Alkaneet hallitusneuvottelut ovat raapaisseet kipinää keskusteluun rekisteristä. Hallitusneuvottelujen alkumetreillä lehahti kohu siitä, että hallitusneuvotteluihin puolueet ovat valinneet edustajikseen neuvottelijoita myös esimerkiksi konsulttitoimistoista ja ammattiyhdistysliikkeestä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi maanantaina, että lobbarirekisteristä tehtiin parlamentaarinen työ viime kauden aikana.

"Kyllä keskusta on sitoutunut tämän työn tuloksiin. Kaikki avoimuus tässä asiassa on hyväksi", Sipilä sanoi.

Viime vaalikauden lopulla esitettiin, että Suomeen tulisi alkavalla hallituskaudella perustaa lakisääteinen avoimuusrekisteri, johon kirjataan lobbausta harjoittavat organisaatiot ja henkilöt.

Eduskunnan silloisen puhemiehen Paula Risikon (kok.) johtama parlamentaarinen työryhmä teki asiasta yksimielisen esityksen. Työryhmä halusi, että rekisterin luominen kirjataan seuraavan hallituksen ohjelmaan.

Rinne totesi, että valtioneuvoston kanslia on tehnyt viime vuonna selvityksen muiden maiden käytännöistä.

"Uskon, että se on hyvä pohja-asiakirja tälle lobbarirekisterille", hän sanoi.

Hänen mukaansa valmistelu lähtee nyt käyntiin.

"En usko, että että tuo on kovin kummoinen valmistella. Eiköhän tuo aika nopeasti saada voimaan", Rinne sanoi.

Lue lisää