Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo: "Poliiseja tarvitaan merkittävästi nykyistä enemmän, jotta tehtävät pystytään hoitamaan asianmukaisesti" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo: "Poliiseja tarvitaan merkittävästi nykyistä enemmän, jotta tehtävät pystytään hoitamaan asianmukaisesti"

SDP, keskusta ja vihreät ovat hiljattain liputtaneet poliisien määrän lisäämisen puolesta.
Markku Vuorikari
Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo huomauttaa, että vaikka poliisien määrän lisäämisestä päätettäisiin nyt, tavoitemäärä olisi todellisuutta vasta muutamassa vuodessa, sillä poliisit pitää ensiksi kouluttaa.

MT kertoi aiemmin perjantaina keskusrikospoliisin arviosta, jonka mukaan järjestäytynyt rikollisuus ulottaa tulevaisuudessa lonkeronsa yhä syvemmälle maaseudulle. Keskusrikospoliisin tiedusteluosaston rikoskomisario Jussi Oksanen kertoi aiemmin Maaseudun Tulevaisuudelle, että muutoksen taustalla on viranomaisvalvonnan ja poliisien määrän väheneminen syrjäisemmillä seuduilla.

Poliisin resursseista vastaava Poliisihallituksen poliisijohtaja Sanna Heikinheimo myöntää Maaseudun Tulevaisuudelle keskusrikospoliisin arvion oikeaksi. Heikinheimon mukaan Poliisihallitus on jo vuosien ajan tuonut esille sitä, että sekä tunnuksellisten rikollisryhmien määrä että niissä mukana olevien ihmisten määrä kasvavat.

"Tämä näyttää olevan yleinen trendi kaikkialla Euroopassa. Kyllä se niin on, että mitä tapahtuu nyt Keski-Euroopassa, parin vuoden päästä niin on jopa täällä kaukaisessa Suomessa", poliisijohtaja sanoo.

Kasvukeskusten ulkopuolella järjestäytynyt rikollisuus näkyy yhä enemmän Heikinheimon mukaan myös siksi, että huumausaineiden käyttö ylipäätään lisääntyy.

Poliisijohtaja toivoo, että tuleva hallitus päättäisi lisätä poliisien määrää. Hän korostaa, että poliiseja tarvitaan Suomeen merkittävästi nykyistä enemmän, jotta tehtävät pystytään hoitamaan asianmukaisesti sekä kasvukeskuksissa että niiden ulkopuolella.

"Täytyy toivoa, että poliittisen päätöksentekijät ottavat meidän esittämät tarpeet huomioon", Heikinheimo sanoo.

Poliisihallitus on esittänyt aiemmin 650 poliisia lisää Suomeen. Tuolla lisäyksellä poliisien määrä nousisi 7850 poliisimieheen.

"Olemme äärimmäisen tyytyväisiä, jos se 650 poliisia saadaan lisää", poliisijohtaja toteaa.

Heikinheimo huomauttaa, että vaikka poliisien määrän lisäämisestä päätettäisiin nyt, tavoitemäärä olisi todellisuutta vasta muutamassa vuodessa, sillä poliisit pitää ensiksi kouluttaa. Poliisien kouluttaminen kestää noin kolme vuotta.

Poliisijohtaja Heikinheimo on itse luottavainen sen suhteen, että Suomeen todella saadaan lisää poliiseja tulevina vuosina. Esimerkiksi hallitusneuvotteluja parhaillaan käyvät SDP, keskusta ja vihreät ovat hiljattain liputtaneet poliisien määrän lisäämisen puolesta.

"Poliisi ei itsensä vuoksi tarvitse yhtään resursseja, mutta suomalaiset tarvitsevat sellaista poliisia, jolla on riittävät resurssit", Heikinheimo korostaa.

Lisää resursseja tarvitaan Heikinheimon mukaan rikostorjuntaan mutta myös kaikkeen muuhun poliisitoimintaan. Hän uskoo, että järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan löytyy riittävästi halukkaita poliiseja, kunhan heidät ensin saadaan koulutettua. Ongelmia on poliisijohtajan mukaan sen sijaan tähänkin saakka ollut siinä, että joitain syrjäseutujen poliisin tehtäviä on ollut vaikea täyttää, koska kiinnostuneita hakijoita ei ole ollut riittävästi.

"Niissä se iso ongelma on ollut yleensä se viran määräaikaisuus, joka on johtunut siitä, ettei ole ollut pysyviä resursseja. Ei ole vaikea nähdä, ettei löydy halukkuutta muuttaa kokonaan uudelle paikkakunnalle, jos ei ole mitään tietoa tehtävän jatkumisesta", hän kertoo.

Järjestäytyneen rikollisuuden leviäminen yhä laajemmalle ei poliisijohtajan mukaan vaadi poliisilta mitään organisaatiotason muutoksia. Hänen mukaansa poliisin nykyisellä organisaatiolla pystytään vastaamaan huumausainerikollisuuden, jota järjestäytynyt rikollisuus suurelta osin on, torjuntaan oikein hyvin.

Lue lisää:

Keskusrikospoliisi ennustaa: Liivijengit levittäytyvät tulevaisuudessa yhä laajemmalle maaseudulla – varkaudet, petokset ja jopa ryöstöt yleistyvät

Myös keskusta haluaa lisää poliiseja – turvallisuustavoitteina ovat myös seksuaalirikoslainsäädännön uudistaminen ja tiukka puuttuminen maalittamiseen

SDP:n Antti Rinne: "Poliisien määrää pitää lisätä" – odotti kerran itsekin poliisia maaseudulla puolitoista tuntia

Hallitukseen menijöillä yksimielisyys 650 lisäpoliisista

Lue lisää

Korona lykkää al-Holin leiriltä Suomeen saapuneiden kuulemisia – KRP selvittää, onko naisten toimista syytä aloittaa esitutkinta

KRP tutkii, onko Huoltovarmuuskeskuksessa syyllistytty rikokseen maskikaupoissa – yhtä ihmistä epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä

Onko nyt ok mennä mökille esimerkiksi viettämään vappua? Poliisitarkastaja kertoo ja linjaa, milloin on paras aika aloittaa mökkikausi

Kovat ylinopeudet ovat alkuvuonna yleistyneet koko maassa noin 60 prosentilla viime vuoteen verrattuna – poliisilta tiukka muistutus kaahareille