Poliisijärjestö jyrähtää: "Mikä mahtaa olla suuren yleisön reaktio, jos viranomaisen tunnuksellinen auto ajaa onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä?" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Poliisijärjestö jyrähtää: "Mikä mahtaa olla suuren yleisön reaktio, jos viranomaisen tunnuksellinen auto ajaa onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä?"

EU-puheenjohtajuuskausi tuo heinäkuusta alkaen tuo Helsinkiin esimerkiksi monia poliiseja maakunnista.
Jaana Kankaanpää
Valtion työ- ja virkaehtosopimuksen mukaan matka-aika voidaan lukea työajaksi, mikäli sitä pidetään varsinaisena työsuorituksena. Sen, onko kyseessä työsuoritus, arvioi työnantaja.

Suomen heinäkuussa alkava EU-puheenjohtajuuskausi työllistää runsaasti poliisin, puolustusvoimien, rajan ja tullin henkilöstöä. Helsinkiin keskitettyjä kokouksia turvaamaan saapuu satoja turvallisuusalan virkamiehiä pääkaupunkiseudun ulkopuolelta ajoneuvoineen, kalustoineen ja tarvikkeineen.

Turvallisuusalan virkamiesliitot ovat huolissaan työantajan tulkinnasta, jonka mukaan työkomennukselle matkustamista ei pidetä työsuorituksena.

Valtion työ- ja virkaehtosopimuksen mukaan matka-aika voidaan lukea työajaksi, mikäli sitä pidetään varsinaisena työsuorituksena. Sen, onko kyseessä työsuoritus, arvioi työnantaja.

"Työnantajan näkemyksen mukaan ajoon käytetty aika olisi työaikaa ainoastaan kuljettajalle", Suomen Poliisijärjestöjen Liiton puheenjohtaja Jonne Rinne toteaa tiedotteessa.

Turvallisuusalan virkamiesliittojen tulkinta on, että aikaa, jolloin virkamies kantaa virkapukua, työnantajan suoja-, voimankäyttö- tai viestintävälineitä sekä on työnantajan välittömän ja suoran työnjohto-oikeuden alaisuudessa ja työnantajan käytettävissä, on pidettävä työsuorituksena.

Virkamiesliittojen mielestä työnantajan tulkinta on ongelmallinen yksittäisen virkamiehen oikeusturvan kannalta. Ne huomauttavat, että kansalainen odottaa viranomaisen puuttuvan tarvittaessa häiriötilanteisiin.

"Mikä mahtaa olla suuren yleisön reaktio, jos viranomaisen tunnuksellinen auto ajaa onnettomuuspaikan ohi pysähtymättä? Poliisimiehillä on toimivalta koko maassa sekä lakiin perustuva velvollisuus puuttua yhteiskunnan häiriötilanteisiin sellaisia havaitessaan, oli hän sitten työssä tai vapaalla, eikä tätä velvollisuutta tulisi keinotekoisesti ryhtyä kiertämään", Rinne sanoo.

Lue lisää:

Keskustan Könttä arvostelee Sipilän hallituksen päätöstä: "Kaikkien EU-kokousten keskittäminen Helsinkiin on virhe"

Lue lisää

Jatkuva kiire ja henkilöstövaje kuormittavat poliiseja – "Kentän hätä on otettava tosissaan"

MMM kehuu itseään: "Suomi oli kokoaan isompi EU-puheenjohtajakaudellaan"

EU:n maatalousministerit tiistaina Suomeen – "peltomaan hiilensidonta on kuin savusaunan lämmittämistä"

Tietokone tuo EU-vieraille maatilan Finlandia-taloon – virkamiesvieraat pääsivät maatilalle vierailulle