MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kotimaa

Rinne torjuu Orpon velkapelot: "Ei tarvitse olla huolissaan" –  Hallitusneuvotteluissa tilannekuva on valmiina, seuraavaksi keskustellaan tavoitteista ja keinoista

Rinne pitää liikenteen infrastruktuuria yhtenä keskeisenä pullonkaulana talouskasvulle.
Hallitusta muodostava SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kommentoi asiaa Säätytalolla Helsingissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Hallitusta muodostavan SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan kaikissa neuvottelupöydissä on saatu valmiiksi yhteiset tilannekuvat. Seuraavaksi keskusteluissa edetään tavoitteisiin ja keinoihin.

Säätytalolla Helsingissä neuvottelujen etenemistä kommentoinut Rinne ei halunnut tarkentaa, millaisista konkreettisista keinoista esimerkiksi työllisyysasteen nostamiseksi voitaisiin sopia, vaan vetosi siihen, että neuvotteluryhmät miettivät niitä. Hän kuitenkin arvioi, että työllisyyden kohentamiseksi tarvitaan monenlaisia toimia.

"Meillä on oltava keinoja, jotka vaikuttavat suoraan, sekä sellaisia keinoja, jotka vaikuttavat myöhemmin. Kun kyse on esimerkiksi oppivelvollisuudesta ja vastaavista kysymyksistä, ne vaikuttavat tulevaisuudessa", Rinne arvioi.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) arvioi tuoreessa työmarkkinaennusteessaan, että työllisyys Suomessa jatkaa kasvuaan tänä ja ensi vuonna, mutta kasvuvauhti hidastuu.

Rinteen mukaan ennuste on melko samoilla linjoilla kuin valtiovarainministeriön aiemmat arviot.

"Tästä lähtökohdasta on jo varauduttu siihen, että meillä on työllisyyteen vaikuttavia elementtejä pöydässä aika paljonkin", Rinne sanoi.

Ministeriön ennusteesta käy ilmi, että työllisten määrä Suomessa kääntyy pysyvään laskuun epäedullisen väestörakenteen vuoksi. Ensi vuosikymmenellä väestörakenne uhkaa laskea työllisyysastetta, mutta myöhemmin nuorten ja vanhempien ikäluokkien koon pieneneminen voi vaikuttaa suotuisasti työllisyysasteeseen.

Väestöennusteen luvuille ei Rinteen mukaan suoraan voi tehdä juuri mitään, mutta lapsi- ja perheystävällisellä politiikalla voidaan vahvistaa ihmisten uskoa tulevaisuuteen.

"Niille, jotka haluavat perhettä kasvattaa, täytyy luoda edellytykset sille."

SDP neuvottelee hallitusohjelmasta keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n kanssa. Neuvottelujen ulkopuolelle jäänyt kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi tänään pelkäävänsä, että hallitusneuvotteluissa ollaan suuntaamassa velkaantumisen tielle.

Orpon mukaan Säätytalolla olevat puolueet eivät ole vielä esittäneet tehokkaita keinoja työllisyysasteen tai talouskasvun nostamiseen, mikä taas voi johtaa velkaantumiseen, jos vaalilupauksista ei tingitä.

Rinne vastasi Säätytalolla Orpon kritiikkiin sanomalla, että kokoomuksenkaan talouslinja ei ollut kovin selkeä hallitusneuvotteluja edeltäneessä tunnusteluvaiheessa.

"Petteri Orpolta ja hänen puolueensa muilta talouspolitiikan asiantuntijoilta tuli kahta erilaista linjaa, joista ei päässyt selville, mikä on kokoomuksen linja. Se on vähän heikkoa johtamista", Rinne sanoi.

"Vakuutan Petterille, että nyt ei tarvitse olla huolissaan, kyllä me huolehditaan siitä, että tämä finanssitalous pysyy järkevissä puitteissa."

Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi aamupäivällä, että viiden puolueen näkemysten yhteensovittamiseen menee jonkin verran aikaa.

Työryhmille on Haaviston mukaan annettu ohjeet, että ne laativat ensin listan asioista, jotka pitäisi saada tapahtumaan. Talouden asettamat puitteet tulevat mukaan keskusteluihin tämän viikon aikana.

"Tietysti nämä suuret infrastruktuuri-investoinnit ovat sellaisia, joiden rahoituksesta pitää keskustella. Nämä ovat varmasti tämän viikon asioita", Haavisto sanoi.

SDP:n Rinne arvioi päivän päätteeksi, että liikenteen infrastruktuuri on yksi keskeinen pullonkaula talouskasvun näkökulmasta.

"Uskon, että jotain ratkaisuja löydetään tähänkin puoleen", Rinne sanoi.

Lue lisää

"Politiikalta sain enemmän kuin uskalsin odottaa" – ex-puolustusministeri Jussi Niinistö johtaa nyt Kannuksen kaupunkia

Uutissuomalainen: Rinne höykyttää Metsäteollisuutta kovin sanoin

Marinin nousukiito kohta koetuksella

Sanna Marin valitaan tänään SDP:n puheenjohtajaksi