Kotimaa

Työryhmä parantaisi rokotuskattavuutta – keinoina neuvoloiden lisäaukiolot ja tekstiviestit

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asetti työryhmän selvittämään rokotustoiminnan kehittämistä viime vuoden lopulla ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sattuneen tuhkarokkotapauksen jälkeen.
Neuvoloiden tulisi työryhmän mukaan harkita aukioloa iltaisin ja viikonloppuisin. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Rokotuskattavuutta ei jatkossakaan tulla lisäämään pakkotoimin. Näin esittää rokotustoiminnan kehittämistä selvittänyt sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä. Tarkoituksena on sen sijaan parantaa rokotuskattavuutta muun muassa pidempien aukioloaikojen ja muistutusviestien avulla.

Neuvoloiden tulisi työryhmän mukaan harkita aukioloa iltaisin ja viikonloppuisin, jotta vastaanottoaikojen saatavuus voitaisiin varmistaa. Terveydenhoitajilla ja lääkäreillä pitäisi myös olla riittävästi aikaa keskustella vastaanotolla rokotuksiin epäröivästi suhtautuvien vanhempien kanssa.

Tavoitteena on madaltaa kynnystä antaa lapsille puuttuvat rokotusannostukset.

Työryhmä haluaisi myös kehittää potilastietojärjestelmää niin, että hälytykset puuttuvista rokotuksista määritettäisiin kansallisesti. Järjestelmästä voitaisiin lähettää esimerkiksi tekstiviestillä muistutuksia ja hälytyksiä puuttuvista rokotuksista. Omakanta-palvelua kehitettäisiin niin, että sen kautta voisi helposti itse seurata omaa rokotussuojaa.

Aikuisille tulisi työryhmän mukaan antaa rokotusaikoja perusterveydenhuollossa ilman viivytyksiä. Lisäksi työryhmä haluaisi selkiyttää lapsen ja huoltajien oikeuksia koskevaa lainsäädäntöä, huomioiden lapsen etu ja lapsen terveyden ja hengen suojelun velvoite. Ristiriitoja voi ryhmän mukaan esiintyä erityisesti tilanteissa, joissa vanhemmilla on eriäviä näkemyksiä lapsen rokotuksista.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) asetti työryhmän selvittämään rokotustoiminnan kehittämistä viime vuoden lopulla ruotsinkielisellä Pohjanmaalla sattuneen tuhkarokkotapauksen jälkeen. Pietarsaaren naapurissa sijaitseva Luoto nousi otsikoihin marraskuussa, kun esikouluikäinen luotolainen lapsi sairastui tuhkarokkoon, jonka hän oli saanut matkalla Euroopassa.

Tapaus paljasti rokotevastaisen keskittymän. Lapsen esikouluryhmässä useampi lapsi oli jätetty rokottamatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Annika Saarikko sai toisen pojan

Posti puhutti kansanedustajia – "Miksi verottaja käyttää yksityistä firmaa eikä valtion Postia?"

Tutkijat löysivät keinon, jolla saatiin parannettua influenssan rokotuskattavuutta – yli 2100 influenssatapausta voitaisiin estää