Kotimaa

Kymmenen laudaturia irtosi pitkäjänteisyydellä – Kauniaisissa eniten älliä, Seinäjoella paras kokonaistulos

Viisi kokelasta ylsi kahdeksaan laudaturiin.
Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan keväällä tutkintonsa valmiiksi saavia opiskelijoita on lähes 26 000. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tämän kevään ylioppilaskirjoitusten laudatur-potin pokasi Amanda Sandelin, joka kirjoitti kymmenen laudaturia kymmenestä aineesta. Sandelin kirjoitti ylioppilaaksi Kauniaisissa ruotsinkielisestä Gymnasiet Grankulla samskolasta.

"Olen aina panostanut kouluun ja tehnyt parhaani, mutta oli silti vähän yllätys, että kirjoitukset menivät näin hyvin", Sandelin kertoo tunnelmistaan tulosten julkistamispäivänä.

Sandelin on ainoa kymmenen laudaturin ylioppilas tänä keväänä. Viisi kokelasta ylsi kahdeksaan laudaturiin. He kirjoittivat ylioppilaaksi Gymnasiet Lärkanista, Helsingin luonnontiedelukiosta, Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta, Kuopion Lyseon lukiosta ja Mynämäen lukiosta.

Kirjoitusten parhaan kokonaistuloksen sai Seinäjoen lukiosta kirjoittanut Emilia Veikkola, joka saavutti kuusi laudaturia, kolme eximiaa ja neljä magnaa. Veikkola päätti kirjoittaa 13 ainetta, koska hänen tiedonjanonsa ylsi laajasti läpi eri aihealueiden.

"Halusin kaiken hyödyn irti siitä ilmaisesta opetuksesta, mitä voin saada", Veikkola sanoo.

Kesän jälkeen Veikkolalla ja Sandelinilla on tavoitteena jatkaa suoraan jatko-opintoihin. Veikkola on kiinnostunut tähtitieteestä, Sandelinia kiinnostaa biolääketiede. Yhteishaun valintapäätöksiä saadaan vielä odotella, mutta sitä ennen Veikkola, Sandelin ja noin 25  200 muuta pääsevät painamaan ylioppilaslakit päähänsä lauantaina 1.6.

Lue lisää