Kotimaa

Talousraami tänään puheenjohtajien perattavana hallitusneuvotteluissa –  Rinne ei kommentoinut yksityiskohtia

Pekka Haaviston mukaan vihreät pitää esillä esimerkiksi lentoveroa.
SAK esitteli eilen neuvottelijoille oman, laajoja veronkiristyksiä sisältäneen vero-ohjelmansa. Rinteen mukaan SDP:llä on verotukseen liittyvissä asioissa "oma tahtotila". LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Hallitusneuvotteluissa vauhdittuu nyt talouslinjausten sorvaus. Talousraami oli tänään puolueiden puheenjohtajien pöydällä.

Hallitusneuvottelujen vetäjä Antti Rinne (sd.) sanoi puheenjohtajien kokouksen jälkeen, että kokouksessa käytiin läpi tämänhetkistä kehystilannetta talouden raameista. Yksityiskohtia talouslinjasta Rinne ei kommentoinut, eikä myöskään sitä, voisiko uudistuksiin käytettävä raha olla noin kaksi miljardia euroa.

"Minä en käy nyt näitä yksityiskohtia ollenkaan läpi. Meillä on nyt valmisteluprosessi käynnissä ja sitten kun ollaan valmiita niin kerrotaan", Rinne sanoi.

Rinteen mukaan pohjaa kehyksille rakennetaan nyt puheenjohtajapöydässä.

"Sen jälkeen, kun on meillä periaatteet sovittu, niin sitten taloustyöryhmä käy ne läpi ja siitä sitten lähtevät ilmiöpöytiin myös", Rinne sanoi.

Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK esitteli eilen neuvottelijoille oman, laajoja veronkiristyksiä sisältäneen vero-ohjelmansa. Rinteen mukaan SDP:llä on verotukseen liittyvissä asioissa "oma tahtotila".

"Veropohjan laajentamisen kautta haetaan pelivaraa. Nyt katsotaan, miten neuvotteluissa löydetään yhteinen sävel. Täytyy löytää kokonaisuus, jolla vahvistetaan yrittäjyyttä ja synnytetään talouskasvua ja työllisyyttä kestävällä tavalla", Rinne muotoili.

SAK:n vero-ohjelman ja SDP:n aiemmin esittämien linjausten yhtäläisyyksiä Rinne kommentoi sanomalla, ettei SAK:lla hänen tietääkseen ole "yhtään neuvottelijaa tässä talossa".

SAK:n mallissa esillä olivat esimerkiksi listaamattomien yritysten osinkoverotuksen kiristäminen ja yrittäjävähennyksestä luopuminen. Perintö- ja lahjaveroasteikot palautettaisiin entiselle tasolleen. Työn verotuksen kiristämistä tulisi järjestön mukaan välttää.

Rinne sanoi, ettei ole vielä ehtinyt tutustua SAK:n esityksiin. Hän kieltäytyi tiukasti ottamasta kantaa yksittäisiin veroihin tai muihin asioihin liittyviin kysymyksiin.

Aamulla vihreiden Haavisto ennakoi, että talouden kovat realiteetit ovat neuvottelupöydissä esillä loppuviikosta. Haaviston mukaan neuvottelut ovat edenneet aikataulussa. Se tarkoittaa, että Rinteen tavoite ensi viikon perjantaina koossa olevasta hallitusohjelmasta ei ainakaan vielä ole vastatuulessa.

"Toistaiseksi on neuvoteltu hyvässä hengessä. Se, kuinka rivakasti päästään eteenpäin, riippuu keskusteluista. Paholainen piilee yksityiskohdissa eli joskus keskusteluun voi mennä enemmänkin aikaa."

Haaviston mukaan vihreät pitää esillä esimerkiksi lentoveroa.

"Varmaan kaikki puolueet ovat tuoneet ohjelmiensa mukaiset esitykset pöytään."

Viiden puolueen hallitusneuvotteluissa ovat lisäksi mukana keskusta ja vasemmistoliitto.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Metsäteollisuus: Hallitus ei kanna vastuuta hyvinvoinnin turvaamisesta

Viherporvari puimassa – Kokoomuksen ryhmänjohtaja on sinivihreä vävy, joka ajelee traktorilla perheen maatilalla

Antti Rinne ajaa aluepolitiikkaa MT:n kolumnissa — "Tämä hallitus ei jaa Suomea menestyjiin ja häviäjiin, koska se olisi paitsi tyhmää politiikkaa, myös sula mahdottomuus"