Kotimaa

Liikenteeseen tulossa jättipanostus – HS: Seuraava hallitus käynnistää kolmen nopean junaradan suunnittelun

Lisäksi väyliä rakennettaisiin ja korjattaisiin ehkä noin 500–700 miljoonalla eurolla.
LEHTIKUVA / Emmi Korhonen
Nopeat ratahankkeet ovat kalliita ja valmistuisivat vasta yli kymmenen vuoden kuluttua, Helsingin Sanomat kirjoittaa.

Suomen seuraava hallitus on käynnistämässä nopeiden junaratojen suunnittelua Helsingistä Turkuun, Tampereelle sekä itäiseen Suomeen mahdollisesti Porvoon ja Kouvolan kautta, kirjoittaa Helsingin Sanomat.

Neuvottelut ovat lehden tietojen mukaan kuitenkin vielä kesken.

Hallitusohjelmaa neuvottelevat puolueet aikovat lisäksi rakentaa ja korjata väyliä sadoilla miljoonilla euroilla. Hankkeet rahoitettaisiin ottamalla lisää lainaa.

Suunnitelmissa on ainakin Kotkan ja Kouvolan välisen radan ja Kotkan sataman ratapihan korjaaminen yhteensä yli 40 miljoonalla eurolla sekä Hangosta Hyvinkäälle kulkevan radan sähköistäminen.

Väylistä neuvottelee europarlamentaarikko Merja Kyllösen (vas.) johtama ryhmä. Nopeat ratahankkeet ovat kalliita ja valmistuisivat vasta yli kymmenen vuoden kuluttua. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan tunnin juna Turkuun maksaisi arviolta 1,6 miljardia euroa, Tampereelle kulkeva Suomirata 5,5 miljardia ja Itärata 1,7 miljardia.

Kaikkiaan ratahankkeet maksaisivat arviolta 11,4 miljardia euroa eli enemmän kuin hävittäjien uusiminen. Valtio ei välttämättä maksaisi koko summaa, vaan kustannukset jakautuisivat valtion, kuntien, EU:n ja myöhemmin mahdollisten muiden omistajien kesken.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtaosa suomalaisista tukee työ- ja elinkeinoministeriön tavoitetta: Valtiollisia työpaikkoja halutaan alueellistaa Helsingistä muualle maahan

Idässä ja pohjoisessa on eniten tyytymättömyyttä hallituksen infrahankkeisiin – "Soisi tulevan lisää rahaa sinne, missä tavara liikkuu ja Suomen viennin arvo tehdään"

HS: Fonectalla merkittävä tietovuoto – myös arkaluontoisia henkilötietoja levinnyt