Kotimaa

Sitra: Suomalaisten elintapojen ja ilmastotavoitteiden kuilu on valtava – hiilijalanjälkeä pitäisi painaa 93 prosenttia

Hiilijalanjälkeä voi pienentää Sitran mukaan merkittävästi suosimalla kasvis- ja vegaaniruokaa ja vaihtamalla lehmänmaidon kasvipohjaiseen.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Hiilijalanjälkeään voi pienentää merkittävästi esimerkiksi syömällä kasvisruokaa.

Tuoreen raportin mukaan kansainvälisten ilmastotavoitteiden ja suomalaisten elintapojen välinen kuilu on valtava.

Sitran mukaan raportista ilmenee, että Suomessa yhtä ihmistä kohden lasketun hiilijalanjäljen pitää vähentyä jopa 93 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Sitra kertoo mallintaneensa kumppaneidensa kanssa ensimmäistä kertaa maailmassa, kuinka radikaalisti elämäntapojen ja kulutuksen on muututtava, jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pysäyttää 1,5 asteeseen. Muutos vaatii muun muassa uudenlaista kiertotalouden mukaista ruuantuotantoa, liiketoimintaa sekä yhteistyötä.

Julkistettu raportti tarkastelee noin 30:tä vaihtoehtoa, joilla elämäntapakuilua voidaan kuroa.

Sitran mukaan hiilijalanjälkeä voi merkittävästi pienentää muun muassa korvaamalla yksityisautoilun joukkoliikenteellä tai sähköpyörällä, vaihtamalla asunnon pienempään, suosimalla kasvis- ja vegaaniruokavaliota sekä korvaamalla maidon kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sitra nostaisi ympäristöveroja ja laskisi tuloveroja – "maalla asuville voitaisiin maksaa palautusta, jos autoilu kallistuu"

Posti tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden hyvittää lähettämänsä paketin hiilijalanjäljen – hyvitysmaksu on 0,05 euroa

Seppo Vuokko: Ekologinen ruoka ei ole yksinkertainen asia – luonto voi hyötyä naudasta ja avokadokin olla järkevä valinta