Kotimaa

Kuntalehti: Kaupunkilaisten kulutus on kaupunkien suurin ilmasto-ongelma – lähimatkailu toisi merkittävät päästösäästöt

Helsinkiläisten kulutukseen perustuva hiilijälki on yli kaksinkertainen verrattuna suoriin päästöihin. Lahti alkaa kokeilla asukkaiden henkilökohtaista päästökauppaa ensimmäisenä maailmassa.
Lari Lievonen
Kaupunkien suurin ilmasto-ongelma on kaupunkilaisten kulutus. Kuva on Tampereen kauppahallista.

Hiilineutraaleista kaupungeista ollaan Suomessa vielä kaukana, sanoo Demos Helsinki -ajatushautomon kaupunkitutkija, Kaisa Schmidt-Thomé Kuntalehden jutussa keskiviikkona.

Kaupunkien suurin ilmasto-ongelma on kaupunkilaisten kulutus. Helsinkiläisten hiilijalanjälki ei koostu pelkästään suorista Helsingissä syntyvistä päästöistä, vaan myös muusta kulutuksesta: muualla tuotetusta ruuasta, kulutustavaroista ja matkustamisesta.

Helsinkiläisten kulutukseen perustuva hiilijälki on kaupungin toimenpideohjelman mukaan yli kaksinkertainen verrattuna suoriin päästöihin.

Schmidt-Thomén mukaan ekologisimmin elävät kaupungissa asuvat pienituloiset, joilla on pieni asunto, ei yksityisautoa tai varaa reissata ulkomaille. Kaukomatkailu on kaupunkilaisten suurin ilmastosynti.

"Siirtymällä lähimatkailuun kaukomatkailun sijaan, tulisi hyvin merkittäviä päästösäästöjä."

Lahti alkaa Kuntalehden mukaan kokeilla ensimmäisenä maailmassa asukkaiden henkilökohtaista päästökauppaa.

Kaupunki kehittää parhaillaan asukkaiden liikkumista ja liikkumisen päästöjä mittaavaa Kulkukauppa-sovellusta.

Valmistuttuaan sovellus osaa laskea käyttäjälle henkilökohtaisen päästöbudjetin, seurata tämän liikkumista, tunnistaa eri liikennevälineet ja laskea niiden synnyttämät päästöt.

Lue lisää: Kuntalehti: Kaupungit asettavat kunnianhimoisia ilmastotavoitteita – mutta suurin ongelma ovat kaupunkilaiset

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Sitran ilmasto kestää lentämistä

Sitra: Lentämisen osuus keskivertosuomalaisen päästöistä alle 4 prosenttia

Perussuomalaiset ja keskustan Kärnä: Sitran raportti "itseruoskintaa", "vitsi" ja "hippi-ideologiaa"