Näiden koirarotujen jokaisella edustajalla on kehitysvamma – Eläinlääkäriliitto: "jalostaminen keskenään on epäeettistä ja eläinsuojelulain vastaista" - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Näiden koirarotujen jokaisella edustajalla on kehitysvamma – Eläinlääkäriliitto: "jalostaminen keskenään on epäeettistä ja eläinsuojelulain vastaista"

Uusi tutkimustieto todistaa kolmen koirarodun bulldoggimaisuuden olevan yhden geenin aiheuttama vakava kehityshäiriö.
Pixabay
Eläinlääkäriliiton näkemyksen mukaan kehityshäiriögeeniä kantavien, puhdasrotuisten englannin- ja ranskanbulldoggien ja bostoninterriereiden jalostus samanrotuisten yksilöiden kanssa on tulkittava eläinsuojelulain vastaiseksi.

Englanninbulldoggien, ranskanbulldoggien ja bostoninterrierin ulkonäön taustalla on vakava kehityshäiriö.

Viime joulukuussa julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan näille roduille tyypillinen ulkonäkö ja sairaudet johtuvat yhdestä ja samasta DVL2-geenistä.

Eläinlääkäriliitto toteaa uuden geenitiedon valossa, että vakavan, kärsimystä aiheuttavan kehityshäiriön torjumiseksi on ryhdyttävä toimiin.

Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on kestämätöntä ja epäeettistä, liitosta todetaan.

Ulkonäön sijaan on koirien terveys asetettava etusijalle. Kehityshäiriöisten koirien jalostaminen keskenään on liiton mukaan kestämätöntä ja epäeettistä.

Geenin virheellinen muoto aiheuttaa Robinow-tyyppisen kehitysvammaisuuden oireyhtymän, joka ihmisilläkin tuottaa selkärangan ja kasvojen epämuodostumia. Ihmisillä oireyhtymä on harvinainen.

Koirilla seurauksena on korkkiruuvimainen häntä, selkärangan epämuodostumat ja lyttykuonoinen olemus.

Brakykefaaliset eli lyttykuonoiset rodut ovat erittäin suosittuja lemmikkeinä, vaikka tietoa niiden lyhyen kallon ja muiden kehityshäiriöiden aiheuttamista ongelmista on liiton mukaan helposti saatavilla.

Koirille kärsimystä aiheuttavat esimerkiksi hengitys- ja synnytysvaikeudet sekä silmien, ihon ja suoliston sairaudet.

Oireita voidaan jonkin verran helpottaa eläinlääkärin hoidolla. Itse kehityshäiriötä ei kuitenkaan voida parantaa.

Virheellinen DVL2-geenimuoto todettiin kaikilla tutkituilla englannin- ja ranskanbulldogeilla ja 94 prosentilla bostoninterriereistä. Kyseisissä roduissa ei siis ole terveitä yksilöitä lainkaan, vaan jokaisella koiralla on kehitysvamma.

Liiton mukaan ainoa eettisesti perusteltu vaihtoehto rodun säilyttämiseksi on risteyttää näiden rotujen edustajia rodun ulkopuolelta tuotujen terveiden koirien kanssa.

Roturisteytyksessä menetetään kuitenkin samalla bulldoggimaiset piirteet.

Eläinsuojelulaki kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen. Uudistuvan lain yhtenä tavoitteena on lisätä mahdollisuuksia puuttua kärsimystä aiheuttavaan jalostamiseen aiempaa tehokkaammin.

Lue lisää

Riistakeskus muistuttaa: Koirat ja kissat on pidettävä kytkettyinä luonnossa pesinnän turvaamiseksi

Helsinkiläiset Fernándezit viihtyvät Sodankylän Vuojärvellä niin hyvin, että päättivät jäädä ainakin toiseksi vuodeksi

Pakina: Kaikki rakas ja tärkeä tekee hulluksi eli viisi elämänohjetta eläimiltä

Lukijalta: "Haaveilen koiran ottamisesta lemmikiksi – voinkohan itse vaikuttaa lemmikkini elämänlaatuun ravinnon ja hoidon keinoin?"