Käveletkö nopeasti vai hitaasti? Englantilaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa elinvuosiesi määrään - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Käveletkö nopeasti vai hitaasti? Englantilaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa elinvuosiesi määrään

Se, miten nopeasti kävelee, ei ole terveyden kannalta yhdentekevää.
Jaana Kankaanpää
Nopean kävelyvauhdin ja pidemmän elinajanodotteen välinen yhteys havaittiin myös niillä tutkittavilla, jotka olivat rajusti ylipainoisia. Kuvituskuva.

Englantilaisessa Leicesterin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on havaittu yhteys nopean kävelyvauhdin ja parhaimmillaan jopa 15 vuotta pidemmän elinajanodotteen välillä. Näin ollen siis se, miten nopeasti kävelee, ei ole terveyden kannalta yhdentekevää.

Tutkimuksen ehkä yllättävin havainto liittyy siihen, että nopea kävelyvauhti pidentää elinajanodotetta riippumatta henkilön painoluokasta. Nopean kävelyvauhdin ja pidemmän elinajanodotteen välinen yhteys havaittiin nimittäin jopa niillä tutkittavilla, jotka olivat rajusti ylipainoisia.

Ne tutkittavat, jotka ilmoittivat kävelynopeutensa hitaaksi, oli selvästi muita lyhyempi elinajanodote. Alhaisimmat elinajanodotteet havaittiin niillä tutkittavilla, joiden painoindeksi oli alle 20.

Leicesterin yliopiston tutkimukseen osallistui 474 919 henkilöä. Heidän keski-ikänsä oli 58,2 vuotta ja keskimääräinen painoindeksinsä oli 26,7. Tutkimuksen lähes seitsemän vuoden seuranta-aikana tutkittavista kuoli 12 823 henkilöä.

Tutkimukseen pääset tutustumaan tarkemmin tästä.

Lue lisää

Katse suunnattava rotkon yli tulevaan

Tutkija havaitsi yllättävän ilmiön sinitiaisten pesänrakennuksessa – myös naaraat koristelevat pesää vastakkaista sukupuolta varten

Voi vain arvailla, miksi glyfosaattia tutkineet lähtivät tulosten julkaisussa tielle, joka syyllistää viljelijät

Vastakkainasettelua vai luovaa ajattelua ratkaisujen haussa?