Suomalaispuolueet edistäisivät EU-puheenjohtajakaudella ainakin sosiaalisia oikeuksia ja verokeinottelun karsimista - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Suomalaispuolueet edistäisivät EU-puheenjohtajakaudella ainakin sosiaalisia oikeuksia ja verokeinottelun karsimista

SDP ja keskusta nostavat kärkiteemoikseen myös arktisen alueen ja pohjoiset liikenneyhteydet.
Marraskuussa 2017 Ruotsin sosiaalidemokraattinen pääministeri Stefan Löfven (oik.) kutsui kollegansa Göteborgiin, jossa maat sitoutuivat sosiaalisiin oikeuksiin. LEHTIKUVA/AFP

Suomen uusi hallitus haluaa EU:n tekevän puheenjohtajakaudellaan sosiaalisesti oikeudenmukaista ja ilmastokestävää politiikkaa. Muun Euroopan huomio saatetaan kiinnittää myös arktiseen alueeseen ja pohjoisiin liikenneyhteyksiin. Näin voi päätellä vastauksista, joita tulevat hallituspuolueet antoivat viime kuussa STT:n kyselyyn.

Puheenjohtajakauden ohjelmaa on valmisteltu Säätytalolla tulevien hallituspuolueiden kesken, eikä sen sisällöstä ole vielä tietoa. Aiempien puheenjohtajamaiden ohjelmista on jäänyt mieliin useimmiten otsikko eli puheenjohtajakauden slogan. Puheenjohtajamaan ministereillä on tapana toistella usein yksinkertaista tunnuslausetta niin monta kertaa, että se varmasti jää mieliin, ainakin EU-piireissä.

SDP ja vasemmistoliitto ottaisivat esiin veronkierron torjunnan. Yritysten verokeinottelua on vaikeutettu EU:ssa veronkiertodirektiivillä. Sillä puututaan tyypillisimpiin kikkoihin, joita yritykset käyttävät vältelläkseen veroja.

Verovälttely maksaa EU:lle vuositasolla satoja miljardeja euroja, vasemmistoliitto perustelee.

Hallitusoven kynnyksellä olevista puolueista lähes kaikki nostaisivat myös sosiaaliset oikeudet jälleen esiin.

Kiinnostavinta puheenjohtajakaudessa on se, miten Suomi ohjaa kiistanalaisia neuvotteluita esimerkiksi budjetista, maahanmuutosta, oikeusvaltiosta ja ilmastotoimista.

Tiukinta ilmastolinjaa ajavat kahdeksan maata vetosivat aiemmin tässä kuussa, että neljännes EU:n budjetista pitäisi käyttää projekteihin, jotka hillitsevät ilmastonmuutosta. EU:n pitäisi etujoukkojen mukaan olla hiilineutraali vuosisadan puoliväliin mennessä.

Tulevista hallituspuolueista SDP ja keskusta nostavat kärkiteemoikseen myös arktisen alueen ja pohjoiset liikenneyhteydet.

Suomi johtaa puhetta Euroopan unionin neuvostossa heinäkuun alusta vuoden loppuun. Ministerit vetävät oman alansa ministerikokouksia ja suomalaiset virkamiehet valmistelevia kokouksia. Poikkeuksena on ulkoministereiden kokous, jota johtaa EU:n korkea edustaja.

Lue lisää

MMM kehuu itseään: "Suomi oli kokoaan isompi EU-puheenjohtajakaudellaan"

EU:n maatalousministerit tiistaina Suomeen – "peltomaan hiilensidonta on kuin savusaunan lämmittämistä"

Tietokone tuo EU-vieraille maatilan Finlandia-taloon – virkamiesvieraat pääsivät maatilalle vierailulle

Marin: Puheenjohtajana Suomi ajaa kompromisseja EU-maiden välille – omat tavoitteet pantava taka-alalle