LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Majava puri koiraa jalkaan – koiranomistaja laiminlöi jalan hoidon, jonka seurauksena koira jouduttiin lopettamaan ja isäntä tuomittiin eläinsuojelurikoksesta

Oikeus katsoi, että isäntä aiheutti koiralle tarpeetonta kipua ja tuskaa tahallisella laiminlyönnillä.
Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Jepen omistajan 20 päiväsakkoon. LEHTIKUVA / MINNA RAITAVUO

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi eläinsuojelurikoksesta miehen, joka laiminlöi oikeuden mukaan koiransa jalan hoitoa. Koiran kuolemaan johtanut tapahtumaketju alkoi, kun majava puri itäsiperianlaika Jeppeä toukokuussa 2018.

Isäntä käytti koiraa eläinlääkärissä, jossa haava sidottiin ja puhdistettiin. Koira sai antibioottikuurin ja kipulääkettä. Oikeuden mukaan koira "jäkersi" elokuun puoliväliin mennessä takajalkansa varvasosan kuolioon ja mies vei Jepen lääkäriin.

Lääkäri esitti isännälle vaihtoehdoiksi koiran takajalan amputaatiota tai koiran lopettamista. Eläinlääkärin mukaan jalka olisi pitänyt amputoida viimeistään elokuun loppupuolella.

Isäntä ei suostunut lopettamiseen tai amputaatioon. Oikeuden mukaan isäntä odotti yli kuukauden, eikä ryhtynyt toimenpiteisiin koiran jalan hoitamiseksi. Lokakuussa tehdyllä tarkastuskäynnillä lääkäri havaitsi, että koira oli purrut jalkansa poikki ja lääkäri lopetti koiran isännän suostumuksella. Koiralla ei käytetty kauluria tai estetty sitä nuolemasta haavaa.

Isäntä katsoi hoitaneensa koiran jalkaa riittävästi ja kiisti rikoksen. Oikeus katsoi, että isäntä kuitenkin aiheutti koiralle tarpeetonta kipua ja tuskaa tahallisella laiminlyönnillä.

Mies tuomittiin 20 päiväsakkoon, josta tulee hänen tuloillaan maksettavaa 220 euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Eläinlääkärit voivat pahoin – kansainvälisesti tunnettu ja tunnistettu ongelma saavuttanut myös Suomen

Yle: Laaja koirasusiin ja susien salakuljetuksiin liittyvä rikoskokonaisuus siirtyi syyteharkintaan

Pirkanmaalla verrattain paljon eläinsuojelurikoksia – MTK:n edustajan mukaan valvonta on tiukkaa ja mielivaltaista, mikä lisää viljelijöiden pahoinvointia