Hallitusneuvotteluissa etsitään yhä tasapainoa tulojen ja menojen välille – Rinne kutsui Hetemäen apuun valtiovarainministeriöstä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Hallitusneuvotteluissa etsitään yhä tasapainoa tulojen ja menojen välille – Rinne kutsui Hetemäen apuun valtiovarainministeriöstä

Hallitusohjelman valmistumisaikataulu on Rinteen mukaan edelleen epämääräinen.
"Täytyy olla ihmisiä paikalla, jotka ymmärtävät laskennasta enemmän kuin me", hallitusneuvottelujen vetäjä, SDP:n Antti Rinne (kuvassa) perusteli kansliapäällikkö Martti Hetemäen kutsumista paikalle.

Hallitusneuvotteluja käyvät puheenjohtajat viettävät perjantai-iltaansa Säätytalolla, kun keskustelu muun muassa taloustilanteesta on venymässä myöhäiseksi.

Neuvotteluja vetävä Antti Rinne (sd.) kävi kertomassa kameroiden edessä, että erimielisyyksiä ei ole niinkään puolueiden välillä, vaan haasteena on menojen ja tulojen tasapainottaminen.

"On iso ero talouden luvuissa sekä menojen että tulojen välillä", Rinne kertoi.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että menotoiveet on sovitettava käytettävissä olevaan rahaan.

Apua visaiseen talouspulmaan on tarjonnut valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki, jonka Rinne pyysi Säätytalolle.

"Täytyy olla ihmisiä paikalla, jotka ymmärtävät laskennasta enemmän kuin me", Rinne perusteli Hetemäen kutsumista paikalle.

Säätytalolla kokoontuivat tänään myös taloutta ja veroja käsittelevät työryhmät. Rinteen mukaan veroryhmä sai valmiiksi yhteenvedon omaisuuteen ja yrittämiseen liittyvistä veromuodoista.

Puheenjohtajien pöydässä on myös ratkottu monia yksittäisiä asioita, joista ei muissa työryhmissä ole löytynyt yhteisymmärrystä. Näissä yksittäisissä kysymyksissä on Rinteen mukaan edistytty hyvin.

Rinne vahvisti Helsingin Sanomien aiemmin kertoman tiedon, että puheenjohtajapöydässä on löytynyt sopu translaista. Hän kuitenkin korosti, että julkisuuteen on vuotanut vain osa tiedoista.

"Julkisuudessa näkemäni tiedot ovat huomattavan pieni osa siitä kokonaisuudesta, joka on päätetty sen asian osalta", Rinne sanoi.

HS kertoi translain muuttuvan ainakin siten, että lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen poistuu laista. Sukupuolen juridinen korjaaminen olisi jatkossakin mahdollista vain täysi-ikäisille, mikä oli keskustan vaatimus.

Hallitusohjelman valmistumisaikataulu on Rinteen mukaan edelleen epämääräinen.

"Valmista joskus tulee, ensi viikon aikana."

Rinne kertoi aamulla tavoitteen olevan se, että viikonlopun jälkeen niin sanotut ilmiöpöydät saavat paperit takaisin talousraamilla varustettuna ja aloittavat lopullisen kokonaisuuden koostamisen.

Rinteen alkuperäisen suunnitelman mukaan hallitusohjelman olisi pitänyt olla valmis jo tänään. Puheenjohtajien aikatauluihin ovat kuitenkin vaikuttaneet esimerkiksi tällä viikolla pidetyt EU-vaalitentit.

Lue lisää

SDP:n Rinne: Koronan myötä aluekehitys Suomessa saattaa kääntyä tasapainoisemmaksi – "Maakuntiin tarvitaan lisää koulutuspaikkoja"

Antti Rinne vastustaa menoleikkauksia eikä lähtisi perumaan hallitusohjelman menoeriä, vaikka koronavirus sakkaa Suomen talouden

Antti Rinne ei myönnä MT:lle, että olisi torpedoinut Päivi Nergin valintaa VM:n kansliapäälliköksi

Hallituksella vaaran viikot