Äänestäminen useissa EU-maissa aiempaa vilkkaampaa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Äänestäminen useissa EU-maissa aiempaa vilkkaampaa

Espanjassa äänestysinto on jopa 10 prosenttiyksikköä edellisiä eurovaaleja vilkkaampaa, kertoo El Pais -lehti.
Esimerkiksi Romaniassa oli äänestetty selvästi aiempaa vilkkaammin. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan parlamentin vaaleissa äänestäminen näyttää olleen useissa jäsenmaissa edellisiä vaaleja vilkkaampaa, kertoo Politico-verkkolehti.

Puoleenpäivään mennessä esimerkiksi Puolassa oli käynyt äänestämässä jo 14 prosenttia äänioikeutetuista vuoden 2014 seitsemään prosenttiin verrattuna. Myös Unkarissa ja Romaniassa oli äänestetty selvästi aiempaa vilkkaammin.

Spiegel-lehden mukaan Saksassa oli kahdelta iltapäivällä äänestänyt neljä prosenttiyksikköä useampi kuin vuoden 2014 EU-vaaleissa. Espanjassa äänestysinto on jopa 10 prosenttiyksikköä edellisiä eurovaaleja vilkkaampaa, kertoo El Pais -lehti.

Aiempaa laiskemmin vaaliuurnille oli sen sijaan lähdetty Politicon mukaan muun muassa Bulgariassa ja Portugalissa. Italiassa äänestysvilkkaus oli edellisten EU-vaalien tasolla.

Euroopan parlamentti julkaisee kansalliset arviot vaalituloksista kello 19 Suomen aikaa. Ensimmäiset ennusteet uuden parlamentin kokoonpanosta tulevat julki kello 21.15.

Paikkaennusteet päivittyvät illan mittaan. Kattavan kokonaisennusteen odotetaan olevan valmis kello 00.15.

Poliittisten ryhmien kärkiehdokkaat kommentoivat vaalitulosta Brysselissä Euroopan parlamentissa, joka muuntuu isoksi vaaliareenaksi.

Kolmas kiinnostava asia illan aikana onkin, saadaanko EU:n nimitysrulettiin lisävalaistusta. Tasainen vaalitulos tietäisi sitä, että nimityksistä joudutaan vääntämään kättä entistäkin tiukemmin.

Lue lisää

Maaseutu jätti taas valtaansa käyttämättä

Tunnelma nousi Elsi Kataisen valvojaisissa, kun vaaliennuste valmistui: "Vielä ei juhlita"

Jatkokaudelle EU-parlamenttiin pyrkivä Elsi Katainen: "Haluan pitää ääntä maaseudun elinkeinojen ja ihmisten puolesta"

Seuraa illalla MT:n uutisointia vaalivalvojaisista ja tuloslaskentaa – Joensuun kaupungintalolla vaalipäivä on ollut eduskuntavaaleja rauhallisempi