Kotimaa

Europarlamenttiin nousemassa kuusi uutta suomalaismeppiä, kun äänistä laskettu noin puolet

RKP:n Nils Torvalds on läpimenijöiden joukossa.
SDP:n Eero Heinäluoma on kahminut kymmeniä tuhansia ääniä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

EU-vaalien ensimmäisten ääntenlaskutietojen perusteella vaalien äänirohmu olisi SDP:n Eero Heinäluoma. Hän on saanut yli 73  000 ääntä, kun noin puolet äänistä on laskettu, ilmenee Ylen vaaliseurannasta.

Toiseksi eniten ääniä on ääntenlaskun puoliväliin päästäessä saanut vihreiden Ville Niinistö (yli 50  000 ääntä) ja kolmanneksi eniten perussuomalaisten Laura Huhtasaari (yli 46  000 ääntä).

Ennakkoäänten perusteella eurovaaleissa läpi olisivat menossa Heinäluoman ohella SDP:stä Miapetra Kumpula-Natri. Kokoomuksesta meppipaikan saisivat Petri Sarvamaa, Henna Virkkunen ja Sirpa Pietikäinen. Vihreistä läpi olisi Niinistön ohella pääsemässä Heidi Hautala.

Keskustasta europarlamenttiin lähtisivät Mauri Pekkarinen ja Elsi Katainen. Perussuomalaisista läpi olisi Huhtasaaren lisäksi menossa Teuvo Hakkarainen. Vasemmistoliiton paikan veisi Silvia Modig. RKP:n meppi olisi Nils Torvalds.

Uusia meppejä heistä olisivat Heinäluoma, Niinistö, Pekkarinen, Huhtasaari, Modig ja Hakkarainen.

Valtavan ennakkoäänten määrän kerännyt Heinäluoma oli silmin nähden liikuttunut, kun ennakkoäänet julkaistiin.

"Mieletön olo ja vetää aika lailla nöyräksi. Tämä on jotain aivan muuta kuin mitä olin odottanut, mutta odotetaan nyt tämän päivän tulos vielä", Heinäluoma sanoi ääni lähes sortuen.

Hän kertoi tehneensä vaalien eteen kaiken mitä pystyi, kävi yli sadassa tilaisuudessa ja kohtasi yli 15 000 ihmistä.

Yli 44  000 ennakkoääntä saanut Huhtasaari iloitsi perussuomalaisten vaalivalvojaisissa siitä, että perussuomalaisten linja näyttää EU-vaaleissa selkiytyneen ja kannatukseen tulleen hienoista kasvua.

Huhtasaari sanoi STT:lle, että hänen vaaliteemojaan EU:ssa tulevat olemaan turvallisuus, teollisuus ja maatalous. Ilmastopolitiikassa pitää hänen mukaansa ottaa huomioon, että välimatkat ovat Suomessa pitkät. Maataloudessa tärkeää on Huhtasaaresta varmistaa, että Suomen huoltovarmuus kasvaa. Se on hänestä turvallisuuskysymys.

Niinistö puolestaan vaikutti ennakkoäänteen julkistamisen jälkeen hieman hämmentyneeltä.

"En oikein tiedä. Ennakkoäänimäärä on todella hyvä ja toivotaan, että saataisiin vielä se kolmas paikka. Jos näin moni ihminen on minua äänestänyt, se velvoittaa tekemään kovasti töitä", Niinistö sanoi STT:lle.

"Tammikuussa olin vielä vähän huolissani, että ainakin oma äiti äänestää minua, mutta muista en ollut ihan varma", hän naurahti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vihreät saivat lisäpaikan ja bonuspaikan Euroopan parlamenttiin – keskustan Elsi Katainen jännitti omansa puolesta loppumetreille asti

Eurooppalaiset äänestivät vilkkaimmin 20 vuoteen

Äänistä laskettu noin puolet: kokoomus saamassa eniten paikkoja eurovaaleissa