Kotimaa

Leijonien kultajuhla Helsingin Kaisaniemen puistossa tänä iltana – maailmanmestarien kone suuntaa kohti Suomea myöhässä aikataulustaan

Suomen joukkue saapuu Kaisaniemeen arviolta aikaisintaan kello 19.
LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Kapteeni Marko Anttila piteli Bratislavassa voittopokaalia vierellään Mikko Lehtonen. Kalervo Kummola kävi ihailemassa pystiä.

Jääkiekon maailmanmestarien kunniaksi järjestettävä kansanjuhla järjestetään tänään kello 18 Kaisaniemen puistossa Helsingissä. Suomen joukkue saapuu Kaisaniemeen arviolta aikaisintaan kello 19.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkuetta kuljettava lentokone on parhaillaan matkalla kohti Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

Arvioitu laskeutumisaika on kello 16.05. Lennon odotetaan saapuvan lentoaseman VIP-puolelle, jonka terminaalissa on vastassa pelaajien läheisiä ja tiedotusvälineiden edustajia.

Kultaleijonien lennon piti lähteä liikkeelle jo aamupäivällä ja laskeutua kello 14 aikoihin, mutta se on kaksi tuntia myöhässä aikataulusta.

Lähtökentällä tunnelma oli iloinen. Kultamitalijoukkue nautiskeli olutta, ja kapteeni Marko "Mörkö" Anttila hymyili yhteiskuvissa fanien kanssa.

Hawk-harjoitushävittäjät saattavat Suomen kultamitalijoukkueen Helsinki-Vantaalle, Ilmavoimat kertoo Twitterissä. Ilmavoimat kertoi aiemmin, että Leijonat ei saa Hornet-hävittäjäsaattoa lentotoiminnan vilkkaan harjoituskauden vuoksi. Hävittäjäsaattue järjestettiin myös kultamitalivuosina 1995 ja 2011.

Ilmavoimista kerrottiin aiemmin, että käynnissä on vilkas lentotoiminnan harjoituskausi eikä hävittäjäsaattoa tule.

Näillä näkymin Leijonat saapuvat laskeuduttuaan Helsinki-Vantaan lentoaseman VIP-puolelle eikä heitä voi tavata lentoaseman terminaaleissa.

Asiasta kertovat Itä-Uudenmaan poliisi ja Helsinki-Vantaan lentoasema Twitter-tileillään. Molemmat tahot kehottavat faneja osallistumaan juhlimiseen Helsingin keskustassa.

Helsinki-Vantaa järjestää pelaajien kunniaksi lentokoneen vesisuihkutervehdyksen.

Helsingissä soitetaan iltapäivällä kirkkojen kelloja jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa kultaa voittaneiden Leijonien kunniaksi.

Haagan seurakunnassa Huopalahden kirkonkellot soivat jo viime yönä pelin loppuvihellyksen jälkeen. Tänään myös muiden seurakuntien kirkkoherrat päättivät, että kellot soivat kirkoissa.

Jääkiekkoliitto selvittää parhaillaan Helsingissä järjestettävän kansanjuhlan yksityiskohtia.

Kun Suomi voitti edellisen kerran maailmanmestaruuden 2011, kansanjuhla järjestettiin Helsingin Kauppatorilla finaalia seuranneena maanantai-iltana.

Tuolloin puheenaiheeksi nousi se, kuinka vahvasti päihtyneitä monet kultaleijonista ja joukkueen taustahenkilöistä olivat saapuessaan torijuhliin lentokentältä.

Pelaajien käytöstä paheksui julkisesti muun muassa Suomen Liikunnan ja Urheilun SLU:n pääsihteeri Teemu Japisson, jonka mielestä alkoholin käytössä tapahtui ylilyöntejä.

Huomiota herätti esimerkiksi Leijonien Anssi Salmelan presidentti Tarja Haloselle antama pitkä ja spontaani halaus. Halonen kommentoi myöhemmin, että on ymmärrettävää, että juhliminen on voinut mennä joiltakin vähän yli.

Siinä missä tämän kevään MM-kultajuhlien trendisanaksi on noussut kapteeni Marko Anttilaan viittaava Mörkö, oli vuonna 2011 kaikkien huulilla ilmaveivi. Mikael Granlundin välierässä Venäjää vastaan tekemä ilmaveivimaali jäi tuon turnauksen ikimuistoisimmaksi hetkeksi.

Kevään 2011 kultajuhlista muistetaan myös maalivahtivalmentaja Pasi Nurmisen kaatuminen lentokoneen portaissa Helsinki-Vantaan lentokentällä suoraan MM-pokaalin päälle. Somehitiksi noussut tapaus sai nimityksen Pasi Nurmisen ilmaveivi.

Vaikka kultajoukkue saapuu Suomeen vasta myöhemmin tänään, ovat suomalaiset kiekkofanit juhlineet mestaruutta jo olan takaa.

Heti mestaruuden ratkettua hieman ennen puoltayötä Helsingin Kauppatorille alkoi kerääntyä juhlijoita. Villeintä meno oli Havis Amandan patsaan luona, jossa useat fanit riisuutuivat koleassa kevätyössä alushoususilleen ja menivät suihkulähteeseen juhlimaan.

Yhdeltä yöllä Kauppatorin alueelle oli kerääntynyt noin 10 000 ihmistä.

Poliisin mukaan yön juhlinta Helsingissä sujui pääosin rauhallisesti joitakin häiriökäyttäytymisiä lukuun ottamatta. Poliisi kertoi ottaneensa muutamia ihmisiä kiinni.

Öisiä juhlia nähtiin myös monien muiden kaupunkien keskustoissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomi voittaa joukkueena

Leijonien kultahuuma näkyy myös maatiloilla – lapinlehmä Nuorgam sai juhlan kunniaksi kylkeensä siniristilipun

Kapteeni "Mörkö" Anttila johdatti Leijonat kotimaan kamaralle