LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kotimaa

Googlen uusi palvelinkeskus suurin kertasijoitus Haminan historiassa – investoinnin arvo 600 miljoonaa euroa

Hakujätin palvelimia käyttävät yritykset kokevat Suomen luotettavaksi.
LEHTIKUVA / SASU MÄKINEN
Google investoi 600 miljoonaa euroa uuteen palvelinkeskukseen.

Hamina sai maanantaina historiansa suurimman kertainvestoinnin kaupunkiin, kun hakukonejätti Google ilmoitti sijoittavansa 600 miljoonaa euroa uuteen palvelinkeskukseen.

Googlella on ollut palvelinkeskus Haminassa Kymenlaaksossa jo usean vuoden ajan. Myös uusi keskus tulee yhtiön palvelinkeskusalueelle Summan vanhan paperitehtaan tontille.

Palvelinkeskuksen johtajan Arni Jonssonin mukaan Googlen näkökulmasta Haminassa yhdistyvät kustannustehokkuus ja osaava työvoima. Hakujätin palvelimia käyttävät yritykset kokevat Suomen luotettavaksi.

"Palvelinkeskuksemme on ollut erittäin tuottoisa, ja sen vuoksi rakennamme uutta", Jonsson sanoo STT:lle.

Uuden palvelinkeskuksen rakentaminen nostaa Googlen kokonaisinvestoinnit Haminassa 1,4 miljardiin euroon. Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen sanoo tiedotteessa, että investointi lisää työllisyyttä sekä rakennusvaiheessa että sen jälkeen.

"Investointi toimii myös koko alueen vetovoimaa lisäävänä tekijänä. Jo yli kymmenen vuotta jatkunut yhteistyö Googlen ja Haminan kaupungin välillä on toiminut erittäin hyvin", Muhonen sanoo.

Palvelinkeskusalueella on aloitettu alustavat työt. Jonsson arvioi, että uuden keskuksen on määrä olla valmis parin kolmen vuoden päästä.

"Rakennusvaihe työllistänee 800 ihmistä. Epäsuoria työpaikkoja voinee laskea muutama sata lisää", Jonsson ynnää.

"Toivomme, että uusi rakennus lisää entisestään yhteistyötä koulutussektorin ja koulujen kanssa. Näin ollen Haminaan saataisiin koulutusta palvelinkeskusten toiminnan ja ylläpidon toimintoihin", hän jatkaa.

Googlen palvelinkeskusalue työllistää nyt noin 300 ihmistä suoraan ja välillisesti.

Palvelinkeskus on laitos, jossa toimii paljon suurten tietomäärien tallentamiseen ja käsittelyyn tarkoitettuja tietokoneita. Palvelinkeskuksia on Suomessa Googlen lisäksi Microsoftilla, venäläisellä Yandexilla ja saksalaisella Hetznerillä.

Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön Jari Gustafssonin mielestä Googlen investointi on osoitus vakaasta ja kilpailukykyisestä toimintaympäristöstä.

"Datakeskusten määrän positiivinen kehitys Suomessa yleisemminkin korostaa tarvetta huolehtia osaamisestamme, uusiutuvan energian saatavuudesta sekä tietoliikenneyhteyksien vahvistamisesta ja monipuolistamisesta", Gustafsson sanoo.

Google teetti vuonna 2015 Oxford Research -tutkimusyhtiöllä selvityksen datakeskuksista. Raportin mukaan Suomen vahvuuksia palvelinkeskusten houkuttelussa ovat muun muassa huippuluokan energiainfrastruktuuri, kehityskelpoiset maa-alueet ja hyvät verkkoyhteydet.

Selvitys ennusti, että Euroopassa tehtäisiin lähivuosien aikana todella suuria investointeja, joista Suomi voisi saada merkittävän osan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko Google ystävämme?

Suomi tarvitsee lisää investointeja

Google teki ison sopimuksen suomalaisen tuulivoimayhtiö Ilmatar Energyn kanssa