Kotimaa

Paraisilla valmistetaan uusiutuvaa energiaa varastoivaa nanopäällysteistä kalkkisuolaa

Uudenlainen suola voi säilyttää energiaa useiden kuukausien ajan.
Jarkko Sirkiä
Kuvassa kalkkikiveä.

Uusiutuvaa energiaa saadaan talteen kalkin avulla. Nordkalk valmistaa Paraisilla ruotsalaisen SaltX-teknologiayhtiön kehittämää nanopinnoitettua suolaa. Uusiutuvan energian varastointimenetelmää testataan Vattenfallin voimalaitoksessa Berliinissä. Teollisen mittakaavan koelaitos otettiin käyttöön huhtikuussa.

Niin sanottu suola on jalostettua, poltettua kalkkia eli kalsiumoksidia, jota Nordkalk tuottaa louhimastaan kalkkikivestä.

SaltX:n kehittämässä NCS-suolassa kalkkipartikkelit on pinnoitettu nanokokoisella materiaalilla, jonka toimittaa saksalainen Wacker Chemie AG.

Nanopinnoitus mahdollistaa kalkin käytön tuhansia kertoja; ilman pinnoitusta kalkki paakkuuntuisi ja kemiallinen reaktio estyisi. Mahdollisuus varastoida ja luovuttaa energiaa uudestaan ja uudestaan tekee menetelmästä käänteentekevän.

NCS-suola voi säilyttää energiaa useiden kuukausien ajan, toisin kuin esimerkiksi kuumavesisäiliö, joka vähitellen viilenee.

Energiaa voidaan ladata NCS-järjestelmään sähkönä tai lämpönä tarjonnan mukaan ja vapauttaa energia kuumana höyrynä tarpeen mukaan. Tähän asti uusiutuvan energian, kuten aurinko- ja tuulivoiman, haasteena on ollut vaihteleva saatavuus ja tuotantohuiput, jolloin energiaa syntyy enemmän kuin tarvitaan ja sitä menee hukkaan.

Nordkalkin tutkimus- ja kehitysjohtaja Mathias Snåre selittää yhtiön tiedotteessa energian varastointitekniikan perustuvan tuttuun kemialliseen reaktioon: kun poltettu kalkki eli kalsiumoksidi kastuu, se muuttuu sammutetuksi kalkiksi eli kalsiumhydroksidiksi, ja samalla vapautuu suuri määrä lämpöä. Käänteisesti energiaa varastoitaessa vesi poistetaan lämmittämällä, jolloin kalsiumhydroksidi muuttuu takaisin kalsiumoksidiksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

WSJ: Olli Rehn esillä keskusteluissa IMF:n uudesta pääjohtajasta

Otkes: Tasoristeyksien nopeusrajoitukset tarkistettava

Maatilojen konkurssiaaltoa ei näköpiirissä, vaikka konkurssien määrä onkin kasvanut – "Tässä näkyy tulos pitkään jatkuneesta heikosta taloudellisesta tilanteesta"