POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Kotimaa

Väitöstutkimus: Tuomioistuimilta puuttuu yhtenäinen linja siitä, mikä on törkeä eläinsuojelurikos

Tutkituista tapauksista lähes puolessa tuomio oli tullut tavallisesta eläinsuojelurikoksesta, vaikka tekijää olikin syytetty törkeästä eläinsuojelurikoksesta.
Saara Lavi
Väitöstutkimuksessa analysoitiin 70 tuomioita, joissa henkilöä on syytetty törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Kuvituskuva.

Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa on selvinnyt, että tuomioistuimilla ei ole yhtenäistä käsitystä siitä, millainen teko täyttää törkeän eläinsuojelurikoksen tunnusmerkistön. Toisaalta tuomiot ovat usein myös lieviä.

Tutkituista tapauksista lähes puolessa tuomio oli tullut tavallisesta eläinsuojelurikoksesta, vaikka tekijää olikin syytetty törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Rikoslain mukaan eläinsuojelurikos katsotaan törkeäksi kolmella eri perusteella. Teko on törkeä ensinnäkin silloin, kun se on tehty erityisen raa’alla tai julmalla tavalla. Teko katsotaan törkeäksi myös silloin, kun sen kohteena on huomattavan suuri määrä eläimiä tai teolla tavoitellaan huomattavan suurta taloudellista etua. Teon on myös oltava kokonaisuudessaan törkeä.

"Esimerkiksi joissain tapauksissa 13 nautaa katsottiin olevan huomattavan suuri määrä eläimiä ja toisessa tapauksessa 27 kissaa 60 neliömetrin asunnossa ei täyttänyt huomattavan suuren eläinmäärän perusteita. Myöskin se, milloin tekoa pidettiin erityisen raakana tai julmana vaihteli", eläinsuojelurikoksista väitellyt Tarja Koskela kertoo yliopiston tiedotteessa.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta on rikoslain mukaan tuomittava aina vankeutta. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vain viisi prosenttia vankeusrangaistuksista on tuomittu ehdottomina. Näissäkin tapauksissa syynä on ollut tekijän aikaisempi rikoshistoria.

Ehdolliseen vankeuteen törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomittujen rangaistusten pituus on tutkimuksen mukaan ollut keskimäärin noin seitsemän kuukautta. Ankarin törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomittu ehdollinen vankeusrangaistus on ollut neljätoista kuukautta. Törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomitaan lain mukaan rangaistukseksi vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta, joten rangaistukset ovat siis olleet lieviä.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomitulle määrätään lähtökohtaisesti eläintenpitokielto. Eläintenpitokielto voidaan määrätä koskemaan joko kaikkia eläimiä tai vain tiettyjä eläinlajeja. Se voidaan määrätä vähintään vuoden pituiseksi tai niin, ettei henkilö saa enää koskaan pitää eläimiä.

Tutkimuksen mukaan tuomioistuimissa määrätyistä eläintenpitokielloista vain kolmasosa on määrätty pysyvinä. Suurin osa määräaikaisista eläintenpitokielloista on ollut kestoltaan viidestä kuuteen vuoteen. Yli seitsemän vuoden pituinen eläintenpitokielto on määrätty vain yhdessä tapauksessa.

Väitöstutkimuksessa analysoitiin 70 tuomioita, joissa henkilöä on syytetty törkeästä eläinsuojelurikoksesta. Törkeistä eläinsuojelurikostuomiosta lähes neljäsosa on annettu Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Yli puolet tuomioistuimista ei ole antanut tutkimuksen tarkasteluaikana ainuttakaan tuomiota törkeästä eläinsuojelurikoksesta.

Törkeä eläinsuojelurikos lisättiin rikoslakiin 1.3.2011.

Lue lisää:

Eläinsuojelurikoksista määrätään entistä useammin vankeutta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

THL tutki: Maaseudun asukkaat kuluttavat kaupunkilaisia enemmän rahapeleihin, mutta saavat pienemmän osan niiden tuotoista

Viettääkö lapsesi yli neljä tuntia ruudun ääressä viikonloppuisin? Tuoreen tutkimuksen mukaan hänen painoindeksinsä on muita suurempi

Tutkijat eivät halua arkijulkisuutta osakseen