Kotimaa

Eduskunta valitsee uuden puhemiehistön

Puhemieheksi on nousemassa keskustan Matti Vanhanen.
Kari Salonen
Eduskunta valitsee tänään uuden puhemiehistön.

Eduskunta valitsee tänään uuden puhemiehistön. Puhemieheksi on nousemassa keskustan Matti Vanhanen. Keskustan eduskuntaryhmä kertoi eilen nimenneensä Vanhasen ehdokkaakseen yksimielisesti.

Ensimmäiseksi varapuhemieheksi nimitettäneen SDP:n Tuula Haatainen ja toiseksi varapuhemieheksi perussuomalaisten Juho Eerola.

Eduskuntavaalien jälkeen puhemiehenä on toiminut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, joka nimitettiin eilen pääministeriksi.

Vanhanen, 63, toimi pääministerinä ja keskustan puheenjohtajana vuosina 2003–2010.

Puhemiehen tehtävästä ennätti syntyä erimielisyyttä eduskuntaryhmien kesken. Hallituspuolueet tulkitsivat asian niin, että puhemiehen paikka kuuluu hallituksen toiseksi suurimmalle puolueelle eli keskustalle.

Perussuomalaiset puolestaan katsoi, että paikka olisi kuulunut eduskunnan toiseksi suurimmalle puolueelle eli perussuomalaisille.

Siitä, mille ryhmälle puhemiehen tehtävä kuuluu, ei ole mitään sääntöä tai lakia. Kyse on vakiintuneista parlamentaarisista käytännöistä. Toiseksi suurimman hallituspuolueen edustaja on valittu puhemieheksi jo pitkään.

Puhemies on maan virallisessa arvojärjestyksessä heti presidentin jälkeen eli ennen pääministeriä.

Viime vaalikauden lopulla eduskunnan puhemiehenä toimi kokoomuksen Paula Risikko. Eduskuntavaalien kolmanneksi suurin puolue on nyt jäämässä ilman paikkaa uudessa puhemiehistössä.

MT kertoi Vanhasen puhemieheksi nousemisesta ensimmäisenä, lue juttu tästä

Aiheet puhemies
Aiheeseen liittyvät artikkelit

EU-parlamentin puhemieheksi valittiin italialaismeppi Sassoli – Heidi Hautalalle varapuheenjohtajan paikka

Eduskunnan uusi puhemies Matti Vanhanen aikoo edistää kunnioittavaa ja avointa keskustelukulttuuria

Antti Rinne, Juho Eerola ja Paula Risikko valittiin puhemiehistöön