POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Kotimaa

Alkoholikuolemien määrä Suomessa vähentyy ja viinaan kuolleiden keski-ikä nousee

Nuorten juomatavat ovat muuttuneet ja alkoholin kokonaiskulutus Suomessa on laskenut.
MT:n arkisto
Suomalaiset juovat selvästi vähemmän alkoholia kuin 10 vuotta sitten.

Alkoholinkulutus kääntyi Suomessa laskuun vuonna 2007, selviää Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) tilastoraportista. Runsaassa kymmenessä vuodessa yli 15-vuotiaiden suomalaisten vuotuinen kokonaiskulutus on laskenut runsaalla kahdella litralla 100-prosenttista alkoholia.

Alkoholikuolemien määrä on laskenut kutakuinkin samassa tahdissa. Alkoholinkulutuksen huippuvuonna 2007 viina tappoi Suomessa yhteensä 2 167 ihmistä. Vuosikymmen myöhemmin alkoholiin kuoli Suomessa 1 558 ihmistä.

Tästä huolimatta alkoholi on Suomessa työikäisten ihmisten yleisin kuolinsyy. THL:n alkoholi­riippuvuutta tutkineen emeritusprofessorin Hannu ­Alhon mukaan alkoholismia hoidetaan meillä edelleen ”liian vähän”.

A-klinikkasäätiön toimitusjohtajan Olavi Kaukosen mukaan se, kuinka helposti alkoholia on saatavissa, on yhteydessä alkoholin haittoihin. Hannu Alho huomauttaa kieltolain kuitenkin osoittaneen, että saatavuuden vaikeuttaminen vähentää ongelmia vain tiettyyn rajaan saakka.

Kaukosen mielestä alkoholipolitiikkaa tulisi kehittää niin, että alkoholiongelmista kärsivät ihmiset pääsisivät nykyistä helpommin hoitoon. Lisäksi hän katsoo, että suomalaisten tapa juoda on ollut omiaan aiheuttamaan ongelmia.

Kaukonen pitääkin nuorten muuttuneita juomatottumuksia tervetulleina. Nykynuorten juominen ei ole enää yhtä humalahakuista kuin aiempien nuorisosukupolvien.

Tämä näkyykin erityisesti nuorten alkoholikuolemien vähentymisenä.

Alkoholiin kuolevien keski-ikä onkin noussut vuosi vuodelta. Vuonna 2017 alkoholiin menehtyneiden miesten keski-ikä oli 61 ja naisten 62 vuotta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hellejuoma aamupäivällä, viiniä lounaalla, muutama mökkihommissa –  lomajuominen lipsahtaa usein hallinnasta huomaamatta

Pienillä resursseilla tuetaan suuresti väestön hyvinvointia

Testaa chat-simulaattorilla osaisitko auttaa vanhempien päihteidenkäyttöä säikähtänyttä lasta