Kotimaa

Mansikka kypsyy pikavauhtia pitkin Suomea – kilohinta alimmillaan kuuden euron korvilla

Suosituin mansikkalajike on edelleen polka, mutta useita muitakin lajikkeita on viljelyksessä.
Suomalaisten suosituin mansikkalajike on edelleen polka. LEHTIKUVA / LAURA UKKONEN

Kotimaisen avomaan mansikan pääsatokausi on alkamassa, ja mansikkaa poimitaan nyt eteläisessä Suomessa, kertoi Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitto tiistaina.

Juhannusviikon edetessä mansikkaa kypsyy hyvin myös maan keskiosissa, Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa. Sen sijaan Pohjois-Suomessa pääsatokauden alkua täytyy vielä odottaa.

Liiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki kertoo, että alkukevät oli lämmin, minkä ansiosta avomaalta saadaan jo mansikkaa.

"Tiedämme, että esimerkiksi Pohjanmaalla ja Itä-Suomessa on jo hyvin marjaa saatavilla", Ilomäki sanoi STT:lle maanantaina.

Helsingin Kauppatorilla mansikoiden hinta oli tiistaina 6–8 euroa litralta. Torimyyjä Kati Lindqvist kertoi, että sesonki on vielä aivan alussa, ja esimerkiksi polka-lajikkeen mansikat saapuivat myyntiin vasta maanantaina. Lindqvistin kojulle marjat tulevat Varsinais-Suomen Sauvosta ja Paimiosta.

Viiden kilon mansikkalaatikolla oli hintaa 70 euroa. Lindqvist tosin kertoi, ettei laatikoita ollut myyty vielä ainuttakaan tänä kesänä.

Kauppatorilla myyjät ennakoivat hintojen laskevan, kun sesonki etenee.

STT kysyi myös Tampereen ja Kuopion hinnoista paikallisilta torivalvojilta. Tampereen Tammelantorilla mansikkalitran hinta oli tiistaina kuusi euroa, ja viiden kilon laatikko maksoi 38 euroa.

Kuopion torilla hinta oli 6–7 euroa litralta. Laatikoita ei ollut vielä myynnissä.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Ilomäen mukaan mansikoiden laatu on tänä vuonna hyvä, koska olosuhteet ovat olleet lämmön ja sateiden puolesta otolliset.

Suosituin mansikkalajike on edelleen polka, mutta useita muitakin lajikkeita on viljelyksessä. Ilomäki neuvoo ostajaa kysymään paikalliselta tuottajalta, mitä lajiketta hän suosittelee.

"Siihen vaikuttavat paljon kasvupaikka, maaperä ja muut kasvuolosuhteet. Yleensä viljelijältä saa parhaimman tiedon lajikkeesta."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin ruokaväärennöksiä testataan: DNA tai kasvupaikka paljastaa vilpin

”Tuntuu, että tästä tulee aika hyvä vuosi”, arvioi mansikan viljelijä Ismo Ruutiainen

Mansikka-raparperipiirakat