Kotimaa

Suomalaiset listasivat tärkeimmät asiat juhannuksessa: Saunominen, grillaus ja perhe kärjessä – puolet inhoaa mökkinaapureita

Mökkeilyn inhokkilistan kärjessä ovat hyttyset, paarmat ja muut hyönteiset.
Markku Vuorikari
Saunominen on suomalaisten mielestä yksi tärkeimmistä asioista juhannuksessa.

S-Pankki on selvittänyt kyselyssään, että suomalaisten juhannus kuluu varsin rauhallisesti. Tärkeimpiä asioita juhannuksen vietossa ovat kyselyn mukaan nimittäin sauna, grillaus sekä perhe. Toisaalta suomalaiset arvostavat omaa rauhaa ja hiljaisuutta, sillä puolet ei pidä mökkinaapureista, ja yli kolmannes karsastaa mökille tupsahtavia vieraita.

Saunomista, grillaamista ja perhettä pitää tärkeimpinä asioina juhannuksen vietossa noin 40 prosenttia S-Pankin kyselyyn vastanneista suomalaisista. Reilulle neljäsosalle taas ystävät ja mökkeily ovat oleellisin osa juhannusta.

Kyselyn mukaan suomalaisia viehättää mökkeilyssä eniten rauha ja hiljaisuus. Niistä ilmoitti pitävänsä 90 prosenttia vastaajista. Mökkeilyn suosikkilistan kärkeen pääsevät myös luonnonläheisyys, lepo ja laiskottelu, ajanvietto perheen ja muiden läheisten kanssa sekä saunominen, joista pitää yli 80 prosenttia vastaajista.

Mökkeilyn inhokkilistan kärjessä ovat puolestaan hyttyset, paarmat ja muut hyönteiset, jotka kertoo inhokeikseen 89 prosenttia vastaajista. Suomalaiset eivät pidä myöskään moottoriveneiden ja vesiskootterien melusta, jonka nosti inhokkilistalleen 74 prosenttia suomalaisista.

Ehkä hieman yllättäen ulkohuussi jakaa mielipiteitä melko rajusti. Siitä huolimatta, että 60 prosenttia vastaajista ei ole siitä innoissaan, pitää ulkohuussista kuitenkin reilu kolmannes heistä.

Mökkikyselyn toteutti S-Pankin toimeksiannosta Kantar. Siihen vastasi 1 027 henkilöä kesäkuun alussa.

Lue lisää