Kotimaa

Mökkikausi näkyy vakuutusyhtiössä: Taaperoa pistää ampiainen, aikuinen tippuu tikkailta rännejä putsatessaan

Juhannuskokon polttamiseen liittyviä vahinkoja on ollut vähän, Pohjola Vakuutuksesta kerrotaan.
Johannes Wiehn
Vanhemmat ihmiset putoavat kesällä tikkailta kotia tai mökkiä huoltaessaan: putsataan rännejä tai maalataan taloa.

Kesä, loma ja mökkikausi näkyvät vakuutusyhtiöissä.

Henkilövahinkoja sattuu kesällä vähemmän kuin muina vuodenaikoina. Kesällä sattuvat vahingot ovat kuitenkin usein vakavampia.

Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan eläinten puremat lisääntyvät kesällä, kun on vapaa-aikaa ja sitä vietetään ulkona.

"Hyönteiset, punkit ja ampiaiset pistävät ja purevat etenkin pieniä lapsia", kertoo Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuspalveluiden johtaja Markus Uimonen MT:lle.

Etenkin 1–2-vuotiaat taaperot ovat vaaravyöhykkeessä. Pienille lapsille voi tulla pistoksista tai puremista isot paukurat. Viiden vuoden iässä puremien määrä tipahtaa.

"Konttaaminen ja uteliaisuus ilman varovaisuutta, vauhti lähellä maanpintaa", tiivistää Uimonen riskitekijät.

Lemmikeiden ja isojen eläinten puremat ovat kesällä harvinaisia.

Viime vuosina kasvussa ovat Uimosen mukaan olleet punkin puremat. Lääkäriin lähdetään sekä punkin ollessa kiinnittyneenä että jälkikäteen.

Myös putoamiset lisääntyvät kesällä. Pohjola Vakuutuksen mukaan esimerkiksi alle 3-vuotiaille tapahtuvat tippumiset lähes tuplaantuvat kesä–heinäkuussa talvikuukausiin verrattuna.

Kotona lapset putoavat tyypillisesti trampoliinista, sohvalta, sängyltä tai tuolilta, Uimonen kertoo.

Trampoliineissa vakavia vahinkoja sattuu vähän. Uimosen mukaan turvallisuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota. Verkot ovat vähentäneet trampoliinista pois kimpoamista. Vaikeita vammoja niskaan ja kaularankaan voi kuitenkin saada, jos tulee alas niska edellä.

"Puusta putoaminen on yllättävän harvinaista", Uimonen kertoo.

"Suurin osa tapaturmista sattuu kotona. Tutussa ympäristössä varovaisuus on alhaisemmalla tasolla kuin esimerkiksi puuhun kiivetessä. Pää kolahtaa sohvalla hyppiessä."

Vanhemmat ihmiset puolestaan putoavat tikkailta kotia tai mökkiä huoltaessaan: putsataan rännejä tai maalataan taloa.

Entä juhannus? "Kokon polttamiseen liittyviä vahinkoja on ollut vähän suhteessa siihen, miten paljon kokkoja poltetaan", Uimonen sanoo.

Nyt metsäpalovaroitus on annettu koko juhannuksen ajaksi maan etelä- ja keskiosiin kuivuuden vuoksi. Tuulisella säällä palot leviävät erittäin nopeasti.

Teillä juhannuksen kiireisin päivä on juhannusta edeltävänä torstaina. Liikennevahinkoja sattuukin puolet enemmän kesän keskivertopäivään verrattuna.

Sattuneet vahingot ovat olleet lähihistoriassa vakavampia, ja niistä on maksettu myös korkeampia korvauksia. Vakavat vahingot liikenteessä tarkoittavat esimerkiksi ajoneuvojen hinauksiin ja lunastuksiin sekä henkilövahinkoihin johtaneita onnettomuuksia.

Vanha ohje töpselin irrottamisesta ukkosen ajaksi pitää edelleen kutinsa, Pohjola Vakuutus muistuttaa.

Ilmalämpöpumppuihin että irrallisiin viilennyslaitteisiin voi kerääntyä kondenssivettä, kun taas pakastimien ja jääkaappien takaosiin kerääntyy pölyä. Nämä yhdistettynä viime kesän kaltaisiin koviin helteisiin rikkovat herkästi laitteita.

Lue lisää:

Uimavedet juhannuksena tavanomaista lämpimämpiä – vedet voivat viilentyä ensi viikolla

Keskikesän juhlinta käynnistyy tänään – kokon poltto jää monin paikoin väliin

Aiheeseen liittyvät artikkelit

HS: Punkki iskee todennäköisimmin tietynikäisiin – kuulutko riskiryhmään?

Suloinen suvi sykkii MT:n lukijoiden ihanimmissa luontokuvissa

Meteorologi lupaa nyt lämmintä: "Kyllä tällä viikolla joka päivä on hellepäivä jossain päin maata"