MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kotimaa

Dronen käyttäjä voi syyllistyä laittomuuksiin – ylikomisario kertoo, mitä mökkiympäristössä ei kannata tehdä, jos lennätyksestä haluaa selvitä ilman seuraamuksia

Suomalaiset osaavat ilmailuasiantuntijan mukaan toimia koptereiden kanssa pääsääntöisesti oikein.
Kari Salonen
Vaikka salakatselun kaltaisiin rikoksiin ei siis voikaan lähtökohtaisesti syyllistyä tahtomattaan, ylikomisario neuvoo silti aina huomioimaan kotirauhan suojaamat alueet.

Esimerkiksi mökkiympäristössä dronella kuvaava kansalainen voi pahimmassa tapauksessa syyllistyä laittomuuksiin.

Poliisin miehittämättömän ilmailun asiantuntija, ylikomisario Sami Hätönen huomauttaa Maaseudun Tulevaisuudelle, ettei ilmailunormien tai rikoslain vastaiseen toimintaan voi lähtökohtaisesti kuitenkaan syyllistyä, jos lennätyksen valmistelee ja toteuttaa huolellisesti.

Ennen lennätystä Hätönen neuvoo varmistumaan siitä, että kyseisessä paikassa saa lennättää dronea. Hän huomauttaa, että vaikka Suomessa onkin paljon vapaata ilmatilaa, on myös olemassa koptereiden lennätystä koskevia erilaisia rajoituksia. Ylikomisario muistuttaa, että osa rajoituksista on pysyviä ja osa tilapäisiä.

"Näin ollen ilmatilan käytettävyydestä tulee varmistua joka kerta erikseen", hän lisää.

Vaikka salakatselun kaltaisiin rikoksiin ei siis voikaan lähtökohtaisesti syyllistyä tahtomattaan, ylikomisario neuvoo silti aina huomioimaan kotirauhan suojaamat alueet.

Siihen, milloin dronella lennettäessä syyllistyy rikokseen, ei voi Hätösen mukaan antaa yksiselitteistä vastausta. Jos vaikkapa maisemakuvauksen yhteydessä kopterin kamera osoittaa hetken aikaa mökkinaapurin tontille, ei kyse yleensä ole salakatselusta. Tilanne muuttuu silloin, jos mukaan tulee tahallisuus.

"Jos toiminnan tarkoituksena on vakoilla naapuritontin tapahtumia, on jo lähtökohtaisesti kyseessä laiton toiminta", lainvalvoja muistuttaa.

Usein tilanne on Hätösen mukaan ennemminkin se, että rikotaan hyviä tapoja, eikä niinkään lakia.

Hätösen mukaan lennokeilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla tehtyjä rikkomuksia tai rikoksia on tullut poliisin tietoon toistaiseksi yllättävän vähän. Tapaukset ovat hänen mukaansa äärimmäisen harvinaisia.

Ylipäätään suomalaiset osaavat ilmailuasiantuntijan mukaan toimia koptereiden kanssa pääsääntöisesti oikein.

"Ehkä suomalaiset ovat tässäkin suhteessa lainkuuliaista kansaa. Suomi on muutenkin maailman turvallisimpia maita, niin ehkä se näkyy tässäkin, että sääntöjä noudatetaan varsin hyvin", Hätönen arvioi.

Jotta tilanne säilyy jatkossakin yhtä hyvänä, ylikomisario kannustaa vanhempia huolehtimaan siitä, etteivät lapset vahingossa riko sääntöjä. Kopterin lennätykseen pitäisi Hätösen mukaan suhtautua samalla tavoin kuin siihen, että lapsen päästää yksin liikenteen sekaan.

"Ennen lasten lähtemistä liikenteeseen, vanhemmat varmaan käyvät läpi liikennesäännöt. Sama koskee ilmaliikennettäkin. Vaikka kyse olisikin harrastuksesta, jokaisen tulee ymmärtää se, että aina kun noustaan ilmaan, se on jonkun tasoista ilmailua, ja ilmatilassa vallitsee samanlaiset säännöt kuin maaliikenteessäkin", ylikomisario huomauttaa.

Vaikka droneile ei tällä hetkelle olekaan asetettu mitään ikärajaa, Hätönen ei päästäisi kopterin ohjaimiin kovin nuoria. Sopiva ikä dronen lennätykseen on hänen mukaansa 15 vuoden ikä.

"Jos keveäkin laite putoaa taivaalta, sillä voi aiheuttaa paljon vaaraa ja vahinkoa hengelle ja terveydelle tai ainakin omaisuudelle. Lennätys vaatii kypsää harkintaa, jota pystyy käyttämään ehkä mopoikäinen", hän perustelee.

Kaikkia harrastajia Hätönen neuvoo miettimään hetken ennen lennätystä myös sitä, että lennätyksessä ei välttämättä aina menekään kaikki niin sanotusti putkeen.

"Olisi syytä, että kaikki ottaisivat turvallisuuden huomioon. Kun turvallisuuden ottaa huomioon, samalla suo ajatuksen myös sille, miten lennätys tehdään aiheuttamatta ylimääräistä haittaa tai häiriötä", ylikomisario vinkkaa.

Lue lisää

Video: Ruokia voi nyt tilata ilmakuljetuksena Helsingissä – näin drone lennättää lähikaupasta tilatun makaronilaatikon nälkäisen luo

Saksasta löytyi kymmeniä kuolleita ja sairaita villisikoja drone-kuvista – sairaat eläimet ovat erittäin aggressivisia

Lehmät vauhkoontuivat maisemaa kuvanneesta droonista Etelä-Pohjanmaalla – luvan kysyminen kuvaamiseen on syytä muistaa myös maaseudulla

Droonit löytävät töyhtöhyypän pesät pellolta tekoälyn avulla – voivat suojata lintujen pesintää