Liikutko vähintään puoli tuntia kevyesti viikon aikana? Se suojaa sinua tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Liikutko vähintään puoli tuntia kevyesti viikon aikana? Se suojaa sinua tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä

Puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa laskee sairastumisriskiä noin viidellä prosentilla, ja hyöty kasvaa samassa suhteessa lisääntyneen liikunnan kanssa.
Hanne Manelius
Jo kevyt hikiliikunta, kuten puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki neljänä päivänä viikossa, laskee sairastumisriskiä noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta. Kuvituskuva.

Suomalaistutkimus osoittaa, että jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavimmalta aivoverenkiertohäiriöltä eli lukinkalvonalaiselta aivoverenvuodolta. Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto on aivoverenkiertohäiriöistä kaikkein tappavin, sillä jopa puolet sairastuneista kuolee kuukauden kuluessa.

Aiemmin tupakoinnin ja korkean verenpaineen on todettu nostavan riskiä sairastua lukinkalvonalaiseen aivoverenvuotoon, mutta liikunnan vaikutuksista on ollut vain vähän tutkimusnäyttöä.

Seurantatutkimuksessa selvitettiin noin 70 000 suomalaisesta koostuvan FINRISKI-aineiston avulla liikunnan vaikutusta riskiin saada lukinkalvonalainen aivoverenvuoto. Tulosten mukaan jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa laskee sairastumisriskiä noin viidellä prosentilla, ja hyöty kasvaa samassa suhteessa lisääntyneen liikunnan kanssa. Hyöty on mahdollista saavuttaa esimerkiksi liikkumalla työmatkat kävellen, pyörällä tai vaikkapa hiihtäen.

"Jo kevyt hikiliikunta, kuten puolen tunnin kävely- tai pyöräilylenkki neljänä päivänä viikossa, laskee riskiä noin 20 prosenttia iästä ja sukupuolesta riippumatta", lääkäri Joni Lindbohm toteaa tiedotteessa.

Lindbohmin mukaan löydös ei sinällään ole yllättävä, koska liikunnan tiedetään olevan hyväksi myös monen muun sydän- ja verisuonitaudin ehkäisyssä. Hyödyn suuruus ja laaja-alaisuus eri ihmisjoukoilla oli kuitenkin tutkijoille positiivinen yllätys.

Suhteessa muihin lukinkalvonalaisen aivoverenvuoron riskitekijöihin, kuten tupakointiin ja korkeaan verenpaineeseen, lisääntyneen liikunnan vaikutus on myös tutkimuksen mukaan suotuisa. Etenkin tupakoitsijoilla liikunta laskee riskiä jopa noin kaksi kertaa enemmän kuin muulla väestöllä.

"Täytyy kuitenkin muistaa, että tupakointi on edelleen tärkein riskitekijä ja tupakoinnin lopettaminen ensisijainen keino ehkäistä taudin ilmaantuvuutta", Lindbohm korostaa.

Tutkimus on julkaistu arvostetussa Scientific Reports -tiedelehdessä.

Lue lisää

Jenkki Euroopassa

Kaikki sallittua, kun tavoite on liikunnan ilo

Säännöllisestä liikunnasta apua muistisairaan toimintakyvyn ylläpitämiseen

Rasismi näkyy myös korkeakoulutettujen maahanmuuttajien kohtelussa