Kotimaa

Haluaisitko houkutella pihallesi perhosia ja pitää ne siellä syksyyn saakka? Näin se onnistuu

Hyvät houkutuskasvit saavat myös harvinaiset vaeltajat pysähtymään ruokailutauolle.
Markku Vuorikari
Pysyvyyttä perhospuutarhaan saadaan istuttamalla monivuotisia kasveja koko kesän kukkiviksi laajoiksi ryhmiksi. Kuvituskuva.

Perhoset tuovat lisäväriä ja elävyyttä puutarhaan. Viherympäristöliitto vinkkaa, että jos puutarhaan istuttaa sopivia kasveja, perhoset viihtyvät pihassa keväästä syksyyn asti. Hyvät houkutuskasvit saavat myös harvinaiset vaeltajat pysähtymään ruokailutauolle.

Viherympäristöliiton mukaan pysyvyyttä perhospuutarhaan saadaan istuttamalla monivuotisia kasveja koko kesän kukkiviksi laajoiksi ryhmiksi. Perhoset nimittäin havaitsevat parhaiten suuret kukkaryhmät. Väreistä parhaiten päiväperhosia houkuttavat purppuranpunainen, keltainen, sininen sekä lila. Yöperhosia ja öisin lentäviä kiitäjiä houkuttelee sen sijaan parhaiten valkoinen.

Toisaalta myös tuoksut ovat perhosille tärkeitä kutsuviestejä. Mitä monilajisempi pihan kasvillisuus on, sitä runsaammin erilaisia perhosia pihaan saa vierailulle.

Varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn kukkiva perhospuutarha on Viherympäristöliiton mukaan helpointa toteuttaa perennojen avulla. Hyvät perennat houkuttelevat perhosia myös puutarhamyymälässä, joten vierailemalla niissä useamman kerran kesässä saa hyviä vinkkejä perhoskasvien hankintaan. Samalla tavoin ideoita kannattaa esimerkiksi hakea naapureilta.

Kevään parhaimpia perhosperennoja ovat pitkäpalot, ristikit ja laukkaneilikka. Kesän edetessä on sammalleimun, pikkutervakon, mirrinmintun ja rentoakankaalin vuoro houkutella perhosia. Ajuruohoista löytyy monia erityisen hyviä perhoskasveja, jotka ovat näyttäviä isoina ryhminä.

Keskikesän parhaita perhosten houkuttelijoita ovat punahatut, rantakukat, iisoppi, alppipiikkiputki, helminukkajäkkärä, punatähkä, jalokallioiset, neilikat ja mäkimeirami. Loppukesän ja syksyn perhoshaaveja ovat kaikki nauhukset, leimut, hirvenjuuret, kaunosilmät, asterit ja purppurapunalatva.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Onko haravointi tarpeellista ollenkaan? Näin syksyllä kertyvät lehdet kannattaa käsitellä puutarhan parhaaksi

Tiesitkö: Punalehtisyys lisää kasvien vastustuskykyä

Suomalaiset haluavat selvitä mahdollisimman helpolla: Terasseista tehdään suuria ja pihoista pieniä