Kotimaa

Vähän yli puolet suomalaisista on valmiita tinkimään elintasostaan ympäristön hyväksi: "Useimmille raja tulee vastaan yksityisautoilusta ja lihansyönnistä luopumisessa"

Kaikkein valmiimpia suomalaiset olivat tinkimään elintasostaan ympäristön hyväksi vuonna 1992.
Lari Lievonen
EVA:n analyysin mukaan lihansyönnistä luopuminen on monelle suomalaiselle vaikeaa.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan hieman yli puolet eli 55 prosenttia suomalaisista on periaatteessa valmiita muuttamaan elämäntapojaan ympäristön suojelemiseksi, mutta joukko on pienempi kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin valmius oli viimeksi huipussaan. Kaikkein valmiimpia suomalaiset olivat tinkimään elintasostaan ympäristön hyväksi vuonna 1992.

EVA:n analyysin Elämänmuutoksen empijät kirjoittanut Sami Metelinen huomauttaa, että kevään eduskuntavaalien keskusteluissa etenkin ilmastopolitiikka sai suuren huomion. Siihen nähden onkin hänen mielestään yllättävää, että valmiudessa tinkiä omasta elintasosta ei ole tapahtunut kasvua.

"Elämäntapojen remontti sisältää myös reunaehtoja. Energiankäytön ja kulutuksen vähentäminen sopii enemmistölle, mutta yksityisautoilusta ja lihansyönnistä luopumisessa useimmille tulee raja vastaan”, Metelinen sanoo.

Analyysin tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 31.1.–6.2.2019. Vastaajat edustavat koko maan 18–70-vuotiasta väestöä.

Aineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelilla ja painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

Tutkimukseen voi tutustua tarkemmin tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ilmastokeskustelu onsuomalaistuottajan etu

Ruualla ei pidä leikkiä – eikä siitä riidellä

Sitran ilmasto kestää lentämistä