Kotimaa

Trump vahvistaa: Kauppaneuvottelut Kiinan kanssa jatkuvat – toimittajat penäsivät veljeilystä diktaattorien kanssa

Presidentti Donald Trumpin mukaan kiinalaisille annetaan "lista tuotteista, joita haluaisimme heidän ostavan".
Trumpin ja Xin tapaamisen odotetuin teema on se, löytävätkö he ulospääsyä Kiinan ja Yhdysvaltain tulliriidoista. LEHTIKUVA / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping ovat sopineet jatkavansa sakkaavia kauppaneuvotteluitaan. Asiasta kertoi aiemmin Kiinan uutistoimisto Xinhua, ja presidentti Trump vahvisti asian G20-kokouksen yhteydessä pitämässään tiedotustilaisuudessa Japanin Osakassa.

Trump on luvannut, ettei Kiinalle aseteta lisää tullimaksuja.

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat olleet viimeaikoina todella kireät, ja maat ovat vuoronperään läimäisseet toisilleen tuntuvia tullimaksuja. Tapaamisen odotettiin helpottavan tiukkaa tilannetta.

Trump totesi tapaamisen sujuneen erinomaisesti. Hänen mielestään maat ovat päässeet takaisin raiteilleen ja tapaaminen oli ehkä jopa odotettua parempi. Vastaavilla ilmauksilla Trump kuvaili tapaamisiaan myös muiden maiden kanssa ja kehui vuolaasti myös Meksikoa ja sen kanssa syntynyttä maahanmuuttosopua. Sen sijaan demokraatteja presidentti parjasi tuttuun tyyliinsä.

Kiistat teknologiayhtiö Huaweista jäävät Trumpin mukaan Kiina-neuvotteluiden viimeisimpänä ratkaistaviksi. Hän kuitenkin kertoi tiedotustilaisuudessa sallivansa sen, että yhdysvaltalaisyritykset myyvät komponentteja Huaweille. Yhdysvallat on syyttänyt Huaweita toistuvasti muun muassa teknologiavarkauksista, vakoilusta ja kytköksistä Kiinan johtoon.

"Tämä on tosi monimutkaista ja tosi tieteellistä", Trump kuvaili Huawein ja yhdysvaltalaisyritysten suhdetta.

Trump lupaili myös, että Kiina ostaa suuria määriä yhdysvaltalaisia maataloustuotteita. Presidentin mukaan kiinalaisille annetaan "lista tuotteista, joita haluaisimme heidän ostavan".

Trumpin mukaan Yhdysvallat suunnittelee myös antavansa työ- ja oleskelulupia kiinalaisopiskelijoille, jotka valmistuvat yhdysvaltalaisyliopistoista erinomaisin arvosanoin. Luvasta presidentti käytti nimeä "älykkään ihmisen lupa" (smart person's waiver).

Trump toisti myös Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille Yhdysvaltain vastustuksen Turkin suunnitelmille ostaa Venäjältä S-400-ohjustorjuntajärjestelmä. Yhdysvallat on tehnyt mielipiteensä hyvin selväksi jo aiemmin ja antanut Turkille heinäkuun loppuun asti aikaa perua kaupat. Yhdysvaltojen mielestä S-400-kaupanteko ei sovi yhteen Yhdysvaltojen ja Turkin F-35-hävittäjäyhteistyön kanssa.

Trump korosti, että Yhdysvallat on Turkille suuri kauppakumppani ja sanoi kumppanuuden kasvavan vielä suuremmaksi. Tiedotustilaisuudessa Trump myös vakuutteli hyviä välejään Erdoganin kanssa.

Yhdysvallat on sanonut, että jos Turkki ei luovu S-400-järjestelmäsopimuksesta, hävittäjäkaupat perutaan ja Yhdysvalloissa koulutuksessa olevat turkkilaislentäjät lähetetään pois. Turkki ei kuitenkaan ole aikonut taipua vaatimukseen.

Trumpilta penättiin myös perusteluja veljeilylle ulkomaisten diktaattorien kanssa sekä esimerkiksi siitä, ettei presidentti julkisesti arvostellut Saudi-Arabiaa toimittaja Jamal Khashoggin murhatapauksesta. Toimittaja kysyi, pelkääkö Trump loukkaavansa kruununprinssi Mohammed bin Salmania.

"En oikeastaan välitä, jos loukkaan ihmisiä, luulisi sinun tietävän sen. Tulen toimeen kaikkien kanssa, kaikkien paitsi teidän", hän sanoi tarkoittaen edessään istuvia toimittajia.

Trump sanoi pitävänsä Khashoggin murhaa vastenmielisenä mutta väitti, ettei kukaan ole syyttänyt asiasta kruununprinssiä. Kun toimittaja huomautti esimerkiksi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n sanoneen bin Salmanin olevan vastuussa murhasta, Trump totesi, ettei voi kommentoida tiedusteluasioita.

Yksi toimittajista kovisteli Trumpia myös siitä, ettei tämä ilmeisesti ottanut esille Venäjän sekaantumista Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin tavatessaan presidentti Vladimir Putinin.

–  Venäjä, Venäjä, Venäjä. Eikö olekin hullua, Trump totesi kuultuaan kysymyksen jälleen koskevan Venäjää.

Presidentti korosti voittaneensa vaalit siksi, että kampanjoi paremmin, kovempaa ja älykkäämmin kuin vastaehdokas, demokraattien Hillary Clinton.

Lue lisää