Kotimaa

Perussuomalaisten puoluekokous alkoi, Tampereella kokoontuu noin 1700 jäsentä – Halla-aholla ei vastaehdokkaita

Maan suosituimman puolueen puoluesihteeriksi pyrkii 12 henkilöä.
Puheenjohtajaehdokkaaksi on ennakkoon ilmoittautunut vain nykyinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho. LEHTIKUVA / Roni Rekomaa

Perussuomalaisten kaksipäiväinen puoluekokous on alkanut Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa perinteisesti Finlandia-hymnin sävelin. Kokous on ensimmäinen sitten vuoden 2017 kuuluisan kokouksen, jossa Jussi Halla-aho valittiin murskalukemin puheenjohtajaksi ohi puolueen perustaneen Timo Soinin. Sen jälkeen perussuomalaiset hajosi.

Nyt jättimäisessä hallissa kokoontuu noin 1 700 puolueen jäsentä eri puolilta Suomea. He ovat tulleet muun muassa äänestämään puolueelle uuden johdon.

Tällä kertaa Halla-aho on ainoa puheenjohtajaehdokas, ja hän vaikuttaakin nauttivan suurta suosiota Tampereelle saapuneen kenttäväen keskuudessa. Halla-ahon ansiosta puolueesta tuli yhtenäinen, sanovat monet. Puoluekokousväkeä innostavat myös kannatusluvut, joiden mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue.

Jännitystä syntynee tällä kertaa lähinnä puoluesihteerin valinnasta. Tehtävän jättävän Riikka Slunga-Poutsalon seuraajaksi pyrkii 12 henkilöä. Ehdokkaat ovat Jarno Eerola, Simo Grönroos, Ilpo Heltimoinen, Jyrki Lohi, Arto Luukkanen, Riku Nevanpää, Mira Nieminen, Jyrki Niittymaa, Markku Palomäki, Maiju Tapiolinna, Tanja Vahvelainen ja Antti Valpas.

Kokouksessa valitaan myös kolme varapuheenjohtajaa. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi ehdolla ovat Leena Meri ja Halla-ahon oikeaksi kädeksi luonnehdittu Riikka Purra. Nykyinen ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari siirtyy europarlamentaarikoksi Brysseliin.

Toisen varapuheenjohtajan paikkaa tavoittelevat Arja Juvonen, Mika Niikko, Sakari Puisto ja Heikki Tamminen. Puolueella ei ole ollut toista varapuheenjohtajaa sen jälkeen, kun vakavan varoituksen puolueen eduskuntaryhmältä saanut Teuvo Hakkarainen erosi tehtävästä pahoinpitelyjupakan jälkeen.

Kolmantena varapuheenjohtajana jatkoa havittelee eduskunnan toinen varapuhemies Juho Eerola kilpakumppaninaan Jari Ronkainen.

Uuden puoluejohdon lupaillaan olevan selvillä illalla noin kello 19.30:een mennessä.

Sunnuntaina puoluekokouksessa kuullaan muun muassa puheenjohtajan linjapuhe.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Perussuomalaiset vastasi Rinteelle: PS valmis vain hallitukseen, jossa "kaikki hallituspuolueet sitoutuvat rehellisyyteen"

Perussuomalaiset valmiina esittämään välikysymyksen Haaviston toiminnasta, jos hän jatkaa ulkoministerinä

Tärkeintä kuitenkin on, että posti kulkee