1970- ja 2000-luvuilla syntyneet matkustavat ulkomaille – alle 45-vuotiaat reissaavat ahkerammin kotimaassa - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

1970- ja 2000-luvuilla syntyneet matkustavat ulkomaille – alle 45-vuotiaat reissaavat ahkerammin kotimaassa

Mökkeily innostaa eniten nuorimpia ja vanhimpia. Kesämökkien omistajat lähestyvät eläkeikää.
Jaana Kankaanpää
Pääkaupunkiseudun väki mökkeilee keskimäärin innokkaammin kuin muualla maassa asuvat.

Erityisesti 1970- ja 2000-luvuilla syntyneet suomalaiset matkustavat lomallaan ulkomaille, kertoo Tilastokeskus. Viro on menettänyt suosiotaan, mutta on edelleen kirkkaasti suomalaisten yleisin ulkomaanmatkakohde.

Ulkomaanmatkailu on kasvattanut suosiotaan edelleen tasaisesti. Vuonna 2017 55 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista matkusti ulkomaille, kun vuonna 2002 näin teki 45 prosenttia vastaajista.

Syntymävuoden lisäksi myös asuinpaikka vaikuttaa hanakkuuteen matkustella. Kolme neljästä pääkaupunkiseudulla asuvasta matkusti ulkomaille, kun itä- ja pohjoissuomalaisista näin teki vain noin 40 prosenttia.

Kaupunkimaisista ja taajaan asututuista kunnista kolme neljäsosaa taas matkusti kotimaassa, mikä on hieman maaseutumaisten kuntien väestöä enemmän. Heistä noin 65 prosenttia vietti lomaa mieluiten kotimaan kamaralla.

Kotimaanmatkan ilmoitti tehneensä noin 75 prosenttia vastaajista, mikä on huomattavasti enemmän kuin vuosituhannen alun 34 prosenttia.

Muutos voi selittyä ainakin osittain kysymystavan muutoksella. Vuonna 2002 osa kotimaassa matkustaneista saattoi merkitä matkansa vain tuttavan luona kyläilyksi.

Ahkerimpia kotimaanmatkailijoita vuonna 2017 olivat alle 45-vuotiaat, joista noin 80 prosenttia teki kotimaan matkan. Kaikista yleisintä se oli nuorimmilla eli 10–14 -vuotiailla, joista jopa 90 prosenttia matkaili kotimaassa.

Mökillä viihtyvät tutkimuksen mukaan nuorimmat ja vanhimmat vastaajat eli 10–24-vuotiaat sekä 55–64-vuotiaat. Näistä ikäluokista yli puolet vastaajista viettää vapaa-aikaansa kesämökillä.

Uusia mökkeilijöitä tarvitaankin pian, sillä mökinomistajan keski-ikä oli vuonna 2017 kivunnut 62 vuoteen.

Pääkaupunkiseudun väen keskuudessa mökkeily on hieman suositumpaa kuin muiden suomalaisten. Sen asukkaat mökkeilevät yhtä usein kuin vuosituhannen alussa, mutta vähemmän kuin 1990-luvulla.

Sekä taajaan asuttujen että maaseutumaisten kuntien asukkaiden keskuudessa mökkeilyn suosio on samaan aikaan noussut.

Suosituimpia mökkipaikkakuntia ovat Kuopio ja Mikkeli.

Lue lisää

Hylätyt talot heräävät henkiin

Kotimaan matkailu avautumassa ja mökkipanna poistuu – hallitus päättää uusista ohjeista ehkä jo huomenna

MTKn elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola jyrähtää: Nyt ei saa tyrmätä lähimatkailua!

Et varmaankaan halua savuja sisälle ensimmäisellä mökkireissulla talven jälkeen – näin takan lämmitys sujuu ilman ikäviä yllätyksiä