POSTIN LAKKO: MT:n artikkelit ja näköislehti nyt kaikkien luettavissa ilmaiseksi – näköislehteen pääset tästä
Kotimaa

Oletko lähdössä etelänlomalle? Kotimaan valoisiin kesäiltoihin tottunut unohtaa helposti matkalaukustaan elintärkeän esineen

Vain kolmannes suomalaisista käyttää heijastinta myös ulkomailla.
Jaana Kankaanpää
Perinteinen heijastin ei välttämättä ole käytännöllisin kevyiden kesävaatteiden kanssa. Vaihtoehtojakin löytyy kuitenkin paljon. Esimerkiksi laukkuun, reppuun, hellehattuun tai lippikseen voi kiinnittää heijastintarraa tai -nauhaa.

Valtaosa suomalaisista jättää heijastimen kotiin ulkomaille lähtiessään, selviää kolarikorjaamo Autoklinikan teettämästä kyselytutkimuksesta.

Suomessa kesäillat jatkuvat valoisina yömyöhään saakka, kun taas esimerkiksi Etelä-Euroopassa illat pimenevät aikaisin myös kesällä. Pimeillä teillä heijastin saattaisi kuitenkin pelastaa käyttäjänsä hengen.

Kyselytutkimuksen mukaan vain kolmannes suomalaisista käyttää heijastinta myös ulkomailla. Lähes puolet vastanneista jättää heijastimen kotiin ulkomaille matkatessaan, vaikka käyttää sitä Suomessa. Valtaosa vastaajista kertoi, että he eivät tulleet ajatelleeksi, että heijastinta voisi tarvita ulkomaillakin.

"Monivuotisen matkaoppaan kokemukseni perusteella voin vahvistaa, että suomalaisten suosimissa lomakohteissa ei juurikaan näe heijastimia. Paikalliset asukkaat eivät käytä niitä, eivätkä ne kuulu myöskään lomailijoiden vakiovarusteisiin", Autoklinikan Konalan toimipisteessä työnjohtajana toimiva Taija Kuismin kertoo.

Hän palasi juuri lomalta Santorinilta, jossa oli auringonlaskun jälkeen yhtä pimeää kuin Suomessa talvella. Kuisminin hotelli oli lyhyen kävelymatkan päässä taajamasta, eikä tiellä ollut katuvaloja. Hän myöntää tunteneensa olonsa turvattomaksi iltapimeällä tien piennarta kävellessään.

"Ei tullut mieleen pakata heijastinta mukaan, vaikka olo olisi ollut perillä turvallisempi sen kanssa. Toisaalta koen, että ulkomailla autoilijat ovat valppaampia kuin Suomessa ja ottavat huomioon, että jalankulkijoita voi olla liikkeellä ja heitä pitää varoa myös muualla kuin suojatiellä."

Jalankulkijaheijastin on suomalainen keksintö. Sitä näkee kuitenkin Pohjoismaiden ulkopuolella vain harvoin, vaikka esimerkiksi Etelä-Euroopassa illat ovat pimeitä ympäri vuoden.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi 1 064 mannersuomalaista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Komission käänsi kelkkansa kevytautoasiassa

Miksi traktori ei väistä?

Koirakin tarvitsee heijastimen – näin parannat lemmikkisi näkyvyyttä pimeässä