Kotimaa

Saako mökkitien sulkea lukittavalla puomilla? Näin vastaavat poliisi ja pelastuslaitos

Pelastuspäällikkö vinkkaa parhaat lukkoratkaisut ja suosittaa kaikkien maalla asuvien ja aikaansa viettävien puhelimiin 112-sovellusta, jolloin apu löytää perille.
Eija Mansikkamäki
Lukollinen puomi voi pitää mustikanpoimijat ja pitkäkyntiset loitolla, mutta ei estä pelastustyötä.

Moni mökkiläinen haluaa viettää lomaansa turvassa lukitun puomin takana. Puomi saattaa katkaista kulun yksittäiselle mökille tai useammallekin, jos mökkejä on monien tienhaarojen takana.

Mutta onko se viisasta? Marjastajia lukollinen puomi varmasti pysäyttää, mutta entä murtovarkaita? Tai jos jotakin sattuu, kuinka pelastuslaitos pääsee paikalle?

"Laki ei kiellä asentamasta lukollista puomia yksityistielle", vastaa komisario Jyrki Koskinen Itä-Suomen poliisilaitokselta.

"Meidän toiminnallemme siitä ei ole myöskään olennaisesti haittaa, mutta lukoista on varmasti hyötyä omaisuuden suojaamisessa."

"Vanha viisaus on, että lukot ovat rehellisiä varten. Me kyllä pääsemme menemään, oli lukkoja tai ei", vastaa Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Silmäri.

Paloautoissa on leikkurit, joilla mennään myös seinien läpi, ja useissa ambulansseissakin, hän sanoo.

Ennen vanhaan palolaitoksilla saattoi olla säilytyksessä porttien ja talojen avaimia, mutta ei enää.

Silmärin mukaan edullisin tapa lukita portti ja varmistaa avun perille meno on kaksoislukko: toiseen sopii mökkiläisen ja tiekunnan osakkaan avain ja toiseen pelastuslaitoksen. Tällainen käytäntö on Etelä-Savossa.

Kalliimpi vaihtoehto on putkilukko, jolloin lukittavan putken sisällä on lukon avain.

Yksityistielain mukaan tietä ei saa sulkea sinä aikana, kun se saa kunnossapitoavustusta kunnalta tai valtiolta.

Tärkein keino varmistaa apu perille on oikea osoite.

Kiinteistönsä sijainnin voi ilmaista hätäkeskukselle koordinaatein, mutta Silmäri suosittaa vielä parempaa keinoa. Mökkiläisten ja maaseudun asukkaiden kannattaa ladata älypuhelimiinsa 112 Suomi -sovellus, jolloin hätäpuhelun vastaanottaja näkee saman tien, mistä puhelu tulee.

"Se on helpompi, nopeampi ja varmempi kuin yrittää kertoa puhelimessa, mikä tie, ja monesko risteys ja mihin suuntaan ja mitä siinä lukikaan."

Eija Mansikkamäki
Munalukko lienee se tavallisin tapa lukita portti tai puomi, mutta astetta varmempi on esimerkiksi putkilukko.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tieyhdistys: Suomessa ei tunnusteta yksityisteiden arvoa

Tässäkin asiassa Ruotsi päihittää Suomen kirkkaasti — yksityisteiden rahoituksessa kuusinkertainen ero

Lukijalta: "Moni metsänomistaja pohtii, pitäisikö hänen osaltaan kustantaa ökyhuvilan omistajan kakkosasunnon talviaurauksen kustannukset"